Kasza jaglana z karmelizowaną gruszką

To może być najlepsza rzecz z gruszki, jaką zjecie tej jesieni. Kasza jaglana otula brzuszek od środka i stanowi zbożową bazę dania. A gruszka wykańcza je w wielkim stylu. Bezwstydnie podsmażona, zatopiona w cynamonowym karmelu. W spółkę z nią weszły rodzime orzechy, które też oblepiły się słodyczą.

Ja danie podałam na śniadanie polane z masłem orzechowym (żeby było w nim więcej białka). Ale z powodzeniem może też stanowić deser lub podwieczorek. Smacznego!

Porcje 2
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 150g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
  • 1 szklanka wody
  • 3 gruszki
  • 2 płaskie łyżki wegańskiego masła/oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • do kaszy po ⅓ łyżeczki: cynamonu, kurkumy, kardamonu, imbiru mielonego (można pominąć)
  • do gruszek po ¼ łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej
  • 2 garści orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
  • opcjonalnie: 2 łyżki masła orzechowego (u mnie laskowe)

Instrukcje

  • Kaszę jaglaną wsypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą z kranu, wodę odlewamy - to zabieg dla oczyszczenia kaszy. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 szklanką mleka roślinnego i 1 szklanką wody, dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon, imbir.
  • Zagotowujemy, po czym zmniejszamy moc palnika, żeby delikatnie się gotowała przez około 15 minut.
  • Gruszki (bez obierania) kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne. Na patelni rozgrzewamy (u mnie z początku siódemka w 9-stopniowej skali, potem szóstka) wegańskie masło albo olej kokosowy i wrzucamy gruszki. Smażymy 5 minut, obracamy na drugą stronę, smażymy 4 minuty. Rumiane gruszki zasypujemy przyprawami (cynamon i gałka muszkatołowa) oraz cukrem, czekamy aż pokryją się karmelem. Po 2 minutach przewracamy na drugą stronę.
  • Na patelnię na koniec można też wsypać pokrojone orzechy, aby także pokryły się karmelem.
  • Kaszę jaglaną serwujemy ze słodkimi gruszkami i orzechami. Można je polać masłem orzechowym.

    Kasza jaglana z karmelizowaną gruszką

Komentarze:

  1. Rewelacyjna potrawa, właśnie zjedliśmy z mężem i 3letnim synem i jest nam miło na brzuszkach 🙂 Ludzie, gotujcie to, bo dobre, rozgrzewa i poprawia nastrój 🙂

  2. Gosia@Warzywizm Author says:

    Niezmiernie miło mi to słyszeć! Dzięki za miłe słowa, pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close