Pasta z zielonej soczewicy z musztardą
Przepisów na smarowidła nigdy dość! Porządny chleb ze smarowidłem ze strączków i tyloma warzywami, ile uda się zmieścić na kanapce to dla mnie podstawa wyżywienia śniadaniowego, prowiantu na wyjście, a czasem też kolacji.
Lubię dodatek musztardy w smarowidłach. Nadaje gładkości i charakteru. W tej paście poza musztardą w roli wzmacniaczy smaku występują suszone pomidory, tahini i przyprawy: kumin i kolendra. Pyszne kanapki wychodzą z taką pastą pełną smaku.
Jeśli lubicie głębokie smaki w smarowidłach do chleba, koniecznie spróbujcie pasty z wędzonego tofu. Inne przepisy, które szczególnie polecam to pasta słonecznikowo-pomidorowa z curry, pesto z pieczonej marchewki lub z pieczonej papryki i pasta z ciecierzycy ze szczypiorkiem.
Składniki
- 125g zielonej soczewicy (¼ standardowego opakowania)
- ¼ słoiczka suszonych pomidorów (5 połówek suszonych pomidorów)
- 1-2 łyżki musztardy
- 1 czubata łyżka tahini
- ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego lub ⅓ łyżeczki mielonej kolendry
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ⅓ łyżeczki soli
- opcjonalnie: ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki oliwy lub oleju sezamowego
- 1-2 łyżki wody
Instrukcje
-
Zieloną soczewicę gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut).
-
Ugotowaną i wystudzoną soczewicę blendujemy z resztą składników. W razie potrzeby dodajemy 1 lub 2 łyżki wody.
-
Pastą smarujemy chleb i zajadamy z warzywami. Smacznego!