Pasta z zielonej soczewicy z musztardą

Kategorie specjalne

,

Przepisów na smarowidła nigdy dość! Porządny chleb ze smarowidłem ze strączków i tyloma warzywami, ile uda się zmieścić na kanapce to dla mnie podstawa wyżywienia śniadaniowego, prowiantu na wyjście, a czasem też kolacji.

Lubię dodatek musztardy w smarowidłach. Nadaje gładkości i charakteru. W tej paście poza musztardą w roli wzmacniaczy smaku występują suszone pomidory, tahini i przyprawy: kumin i kolendra. Pyszne kanapki wychodzą z taką pastą pełną smaku.

Jeśli lubicie głębokie smaki w smarowidłach do chleba, koniecznie spróbujcie pasty z wędzonego tofu. Inne przepisy, które szczególnie polecam to pasta słonecznikowo-pomidorowa z curry, pesto z pieczonej marchewki lub z pieczonej papryki i pasta z ciecierzycy ze szczypiorkiem.

 

Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 125g zielonej soczewicy (¼ standardowego opakowania)
  • ¼ słoiczka suszonych pomidorów (5 połówek suszonych pomidorów)
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 1 czubata łyżka tahini
  • ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego lub ⅓ łyżeczki mielonej kolendry
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • opcjonalnie: ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki wody

Instrukcje

  • Zieloną soczewicę gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut).
  • Ugotowaną i wystudzoną soczewicę blendujemy z resztą składników. W razie potrzeby dodajemy 1 lub 2 łyżki wody.
  • Pastą smarujemy chleb i zajadamy z warzywami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close