Tofucznica z kurkami

Składniki

,

Kategorie specjalne

Już od sierpnia można spotkać na bazarkach i w sklepach kurki. To fajny, ciekawy smakowo dodatek, który urozmaici smak wieku potraw (np. spaghetti tofu-bolognese). Kurki poza swoim uroczym wyglądem, jak to grzyby – nadają nieco głębszego smaku umami.

W tym przepisie proponuję Wam wykorzystać kurki jako dodatek smakowy do klasycznej tofucznicy, czyli wegańskiego odpowiednika jajecznicy :).

PS: Niewątpliwa przewaga tofucznicy nad jajecznicą to fakt, że można ją bezkarnie odgrzewać! Na łyżce oleju, z dodatkową łyżką wody. W mikrofali też będzie ok.

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 1 kostka tofu (180g)
  • 100-150g kurek
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka oleju do smażenia (rzepakowy, kokosowy lub inny)
  • po ⅓ łyżeczki: kurkumy (lub przyprawy curry), słodkiej papryki w proszku, soli (można użyć czarnej soli, ale ja stostuję zwykłą białą), pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych, garść posiekanego szczypiorku

Instrukcje

  • Kurki myjemy, oczyszczając je z ziemi - najlepiej pojedynczo i uważając, by nie namokły zbytnio wodą. Po myciu można je delikatnie odsączyć na ręczniku papierowym, większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki. Podobno kurki można oczyścić taką metodą: brudne, suche kurki obtaczamy w mące, a następnie opłukujemy je dwukrotnie zimną wodą.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę lub cienkie pół-piórka. Tofu odsączamy z wody rozgniatamy w misce widelcem lub kruszymy palcami na małe kawałeczki.

    Tofucznica z kurkami

  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy przez 2 minuty.
  • Zwiększamy nieco moc palnika (u mnie na siódemkę), cebulę przesuwamy na bok patelni, a na środek wsypujemy dodajemy kurki. Nie mieszając ich smażymy przez 2 minuty, następnie mieszamy i zostawiamy do przesmażenia na kolejne 2 minuty.

    Tofucznica z kurkami

  • Na patelnię dodajemy tofu oraz wszystkie przyprawy (kurkumę/curry, słodką paprykę, sól, pieprz). Mieszamy do połączenia się przypraw z tofu i smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy powoli wodę - u mnie 3 łyżki i mieszamy. Jeśli używamy płatków drożdżowych, dodajemy je teraz i ewentualnie dolewamy łyżkę wody. Zmniejszamy moc palnika i usimy około 2 minuty.
  • Tofucznicę przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem. Serwujemy z pieczywem z oliwą lub hummusem i warzywami.

    Tofucznica z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close