Tofucznica z kurkami

Jesienią lubimy nasycić brzuszki. Po tofucznicy na śniadanie (albo na obiad czy kolację) długo będziemy rozgrzani i najedzeni. A dodatek kurek wnosi danie na wyższy poziom. W przepisie dzielę się prostym i skutecznym sposobem na oczyszczenie kurek z ziemi – w sam raz dla leniuszków.
PS: Niewątpliwa przewaga tofucznicy nad jajecznicą to fakt, że można ją bezkarnie odgrzewać! Na łyżce oleju, z dodatkową łyżką wody. W mikrofali też będzie ok.
Składniki
- 1 kostka tofu (180g)
- 100-150g kurek
- ½ cebuli
- 1 łyżka oleju (rzepakowy, kokosowy lub inny)
- ½ łyżeczki przyprawy curry lub kurkumy
- ⅓ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych (ja zazwyczaj o niej zapominam), garść posiekanego szczypiorku
Instrukcje
-
Zagotowujemy garnek wody, której użyjemy do wygodnego oczyszczenia kurek z ziemi. Kurki umieszczamy w misce i zalewamy zagotowaną wodą, czekamy chwilę, aż zanieczyszczenia opadną na dno. Po chwili kurki odcedzamy i proces powtarzamy. Po 2-3 płukaniach kurki powinny być już czyste.
-
Cebulę kroimy w drobną kostkę lub cienkie pół-piórka. Tofu odsączamy z wody rozgniatamy w misce widelcem lub kruszymy dłońmi na małe kawałeczki.
-
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy przez 3 minuty.
-
Zwiększamy nieco moc palnika (u mnie na siódemkę), dodajemy kurki i przesmażamy je kolejne 3 minuty.
-
Na patelnię dodajemy tofu oraz wszystkie przyprawy (kurkumę/curry albo obie przyprawy po połowie, słodką paprykę, sól, pieprz). Mieszamy do połączenia się przypraw z tofu i smażymy przez chwilę. Dodajemy powoli wodę - u mnie 5-6 łyżek wody i mieszamy. Jeśli używamy płatków drożdżowych, dodajemy je teraz i ewentualnie dolewamy łyżkę wody. Dusimy około 2 minuty.
-
Tofucznicę przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem. Serwujemy z pieczywem z oliwą lub hummusem.