Tofucznica z kurkami

Składniki

,

Kategorie specjalne

Jesienią lubimy nasycić brzuszki. Po tofucznicy na śniadanie (albo na obiad czy kolację) długo będziemy rozgrzani i najedzeni. A dodatek kurek wnosi danie na wyższy poziom. W przepisie dzielę się prostym i skutecznym sposobem na oczyszczenie kurek z ziemi – w sam raz dla leniuszków.

PS: Niewątpliwa przewaga tofucznicy nad jajecznicą to fakt, że można ją bezkarnie odgrzewać! Na łyżce oleju, z dodatkową łyżką wody. W mikrofali też będzie ok.

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 1 kostka tofu (180g)
  • 100-150g kurek
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka oleju (rzepakowy, kokosowy lub inny)
  • ½ łyżeczki przyprawy curry lub kurkumy
  • ⅓ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych (ja zazwyczaj o niej zapominam), garść posiekanego szczypiorku

Instrukcje

  • Zagotowujemy garnek wody, której użyjemy do wygodnego oczyszczenia kurek z ziemi. Kurki umieszczamy w misce i zalewamy zagotowaną wodą, czekamy chwilę, aż zanieczyszczenia opadną na dno. Po chwili kurki odcedzamy i proces powtarzamy. Po 2-3 płukaniach kurki powinny być już czyste.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę lub cienkie pół-piórka. Tofu odsączamy z wody rozgniatamy w misce widelcem lub kruszymy dłońmi na małe kawałeczki.
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy przez 3 minuty.
  • Zwiększamy nieco moc palnika (u mnie na siódemkę), dodajemy kurki i przesmażamy je kolejne 3 minuty.
  • Na patelnię dodajemy tofu oraz wszystkie przyprawy (kurkumę/curry albo obie przyprawy po połowie, słodką paprykę, sól, pieprz). Mieszamy do połączenia się przypraw z tofu i smażymy przez chwilę. Dodajemy powoli wodę - u mnie 5-6 łyżek wody i mieszamy. Jeśli używamy płatków drożdżowych, dodajemy je teraz i ewentualnie dolewamy łyżkę wody. Dusimy około 2 minuty.
  • Tofucznicę przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem. Serwujemy z pieczywem z oliwą lub hummusem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close