Pasta „bezjajeczna” z ciecierzycy ze szczypiorkiem

Składniki

,

Kategorie specjalne

Bajecznie prosta pasta zwana „bezjajeczną” z łatwo dostępnych składników. Sycąca dzięki ciecierzycy, a szczypiorek nadaje jej charakteru i świeżości.

A jeśli szukasz innych past-smarowideł do chleba, polecam ci zwłaszcza: przepis na domowy hummus z ciecierzycy ze słoika (znacznie tańszy w produkcji niż hummus ze sklepu, z lepszym składem i zero waste), awaryjną pastę z czerwonej fasoli z puszki i prosty smalczyk z białej fasoli, i umamiczną pastę z wędzonego tofu, musztardową pastę z zielonej soczewicy. A jeśli szukasz w kuchni roślinnej smaków i tekstur przypominających nabiał, sprawdź serek z nerkowców do smarowania lub twardszy ser z nerkowców o smaku wędzonej papryki.

Czas przygotowania 5 min

Składniki

  • 1 duży słoik ciecierzycy (400g ciecierzycy po odlaniu zalewy, a z zalewy, czyli aguafaby można zrobić majonez albo sos!) lub 2-2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu wegańskiego ALBO 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska, może być dowolna)
  • ⅓ łyżeczki kurkumy (nadaje żółtego koloru, ale można ją pominąć, jeśli np. nosisz aparat za zębach i kurkuma farbuje Ci gumki)
  • ½ łyżeczki papryki w proszku ostrej lub łagodnej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli (można użyć ½-¾ łyżeczki czarnej soli kala namak, ale nie jest to konieczne)
  • 1 mały pęczek szczypiorku albo ½ większego
  • kilka łyżek przegotowanej wody

Instrukcje

  • Jeśli używamy ciecierzycy z puszki - odsączamy ją z zalewy (aquafaby) i przepłukujemy pod wodą (aquafaby nie wylewaj - przyrządź z niej wegański majonez lub sos). Jeśli gotujesz ciecierzycę - namocz ją przez kilka godzin w wodzie z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, a następnie gotuj w nowej wodzie również z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej przez około 45 minut do miękkości.
  • Ciecierzycę wraz z pozostałymi składniki poza szczypiorkiem umieszczamy w misce lub naczyniu do blendowania, blendujemy. Jeśli masa będzie bardzo gęsta i ciężko będzie ją zblendować, do masy można dodać 2-4 łyżki przegotowanej/butelkowanej wody.
  • Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy go z pastą.
  • Pieczywo posmarowane pastą z ciecierzycy podajemy z rzodkiewką, świeżym ogórkiem, pomidorem, kiełkami. Pastę przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close