Grzanki z gniecioną ciecierzycą, awokado i pomidorem
Chrupiące grzanki z chleba. Posmarowane grubo ciecierzycą rozgniecioną z majonezem i dodatkami. Zwieńczone awokado i pomidorem.
Pyszny i szybki sposób na śniadanie lub kolację.
Składniki
- kilka podłużnych kromek chleba z chrupiącą skórką (u mnie ⅓ bochenka chleba)
- 200-240g ciecierzycy (½ słoika lub 1 puszka)
- ⅓-½ czerwonej cebuli
- ½ pęczka szczypiorku
- 3 łyżki wegańskiego majonezu
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, kurkumy
- 1 awokado
- 2 pomidory
- 3 łyżki oliwy
- do podania: ostry sos (np. sriracha) albo świeżo mielony pieprz/płatki chili
Instrukcje
-
Ciecierzycę opłukujemy pod bieżącą wodą z zalewy, rozgniatamy w misce tłuczkiem do ziemniaków (albo widelcem), pozostawiając kawałki ziarenek ciecierzycy. Dodajemy posiekaną drobno czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek, przyprawy, majonez i ewentualnie musztardę. Mieszamy całość łyżką.
-
Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika 2 łyżki oliwy, wrzucamy 2-3 kromki chleba i zarumieniamy przez 30 sekund - 1 minutę, odkładamy na bok. Na patelnię dolewamy oliwy i zarumieniamy pozostałe kromki.
-
Kromki smarujemy pastą z gniecionej ciecierzycy, na wierzch wykładamy pokrojone na cienkie plasterki awokado i plastry pomidora. Warzywa na grzankach z wierzchu możemy posypać świeżo mielonym pieprzem, płatkami chili lub polać ostrym sosem. Smacznego!