Grzanki z gniecioną ciecierzycą, awokado i pomidorem

Kategorie specjalne

,

Chrupiące grzanki z chleba. Posmarowane grubo ciecierzycą rozgniecioną z majonezem i dodatkami. Zwieńczone awokado i pomidorem.

Pyszny i szybki sposób na śniadanie lub kolację.

Porcje 2-3
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • kilka podłużnych kromek chleba z chrupiącą skórką (u mnie ⅓ bochenka chleba)
  • 200-240g ciecierzycy (½ słoika lub 1 puszka)
  • ⅓-½ czerwonej cebuli
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki wegańskiego majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, kurkumy
  • 1 awokado
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • do podania: ostry sos (np. sriracha) albo świeżo mielony pieprz/płatki chili

Instrukcje

  • Ciecierzycę opłukujemy pod bieżącą wodą z zalewy, rozgniatamy w misce tłuczkiem do ziemniaków (albo widelcem), pozostawiając kawałki ziarenek ciecierzycy. Dodajemy posiekaną drobno czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek, przyprawy, majonez i ewentualnie musztardę. Mieszamy całość łyżką.
  • Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika 2 łyżki oliwy, wrzucamy 2-3 kromki chleba i zarumieniamy przez 30 sekund - 1 minutę, odkładamy na bok. Na patelnię dolewamy oliwy i zarumieniamy pozostałe kromki.
  • Kromki smarujemy pastą z gniecionej ciecierzycy, na wierzch wykładamy pokrojone na cienkie plasterki awokado i plastry pomidora. Warzywa na grzankach z wierzchu możemy posypać świeżo mielonym pieprzem, płatkami chili lub polać ostrym sosem. Smacznego!

    Grzanki z gniecioną ciecierzycą, awokado i pomidorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close