Domowa, wegańska, bogata w białko granola. Płatki owsiane skleja mieszanka masła orzechowego i syropu, a smak wzbogacają pistacje!
Czas przygotowania
30 min
-
2 niepełne szklanki płatków owsianych górskich (ok. 200g)
-
½ szklanki masła orzechowego
-
¼-⅓ szklanki syropu klonowego/syopu z agawy/syropu daktylowego
-
ok. 60g pestek słonecznika
-
ok. 90g pistacji (przed obraniem) lub więcej
-
¾ łyżeczki cynamonu
-
opcjonalnie: ⅓ łyżeczki soli
-
Do małego garnuszka wlewamy masło orzechowe i słodzidło (u mnie mieszanka syropu klonowego i z agawy), podgrzewamy lekko, mieszamy porządnie.
-
Pistacje łuskamy i siekamy.
-
W misce umieszczamy mieszankę masła orzechowego i słodzidła, wsypujemy płatki owsiane, pestki słonecznika i pistacje, cynamon i opcjonalnie sól. Mieszamy i rozcieramy między rękami, żeby dobrze wymieszać wszystkie składniki.
-
Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Mieszankę z miski przesypujemy na blaszkę do pieczenia pokrytą papierem/matą do pieczenia. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 15 minut (czas pieczenia można wydłużyć do 17 minut, po około 20 minutach zacznie być mocno przypieczona).
-
Granolę polecam podawać z wegańskim jogurtem (np. wegański skyr waniliowy) i owocami.
-
Smacznego!