Białkowa granola ze słonecznikiem i pistacjami

Domowa, wegańska, bogata w białko granola. Płatki owsiane skleja mieszanka masła orzechowego i syropu, a smak wzbogacają pistacje!

Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 2 niepełne szklanki płatków owsianych górskich (ok. 200g)
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • ¼-⅓ szklanki syropu klonowego/syopu z agawy/syropu daktylowego
  • ok. 60g pestek słonecznika
  • ok. 90g pistacji (przed obraniem) lub więcej
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: ⅓ łyżeczki soli

Instrukcje

  • Do małego garnuszka wlewamy masło orzechowe i słodzidło (u mnie mieszanka syropu klonowego i z agawy), podgrzewamy lekko, mieszamy porządnie.

    Białkowa granola ze słonecznikiem i pistacjami

  • Pistacje łuskamy i siekamy.

    Białkowa granola ze słonecznikiem i pistacjami

  • W misce umieszczamy mieszankę masła orzechowego i słodzidła, wsypujemy płatki owsiane, pestki słonecznika i pistacje, cynamon i opcjonalnie sól. Mieszamy i rozcieramy między rękami, żeby dobrze wymieszać wszystkie składniki.

    Białkowa granola ze słonecznikiem i pistacjami

  • Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Mieszankę z miski przesypujemy na blaszkę do pieczenia pokrytą papierem/matą do pieczenia. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 15 minut (czas pieczenia można wydłużyć do 17 minut, po około 20 minutach zacznie być mocno przypieczona).

    Białkowa granola ze słonecznikiem i pistacjami

  • Granolę polecam podawać z wegańskim jogurtem (np. wegański skyr waniliowy) i owocami.

    Białkowa granola ze słonecznikiem i pistacjami

  • Smacznego!

    Białkowa granola ze słonecznikiem i pistacjami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close