Ziołowy twarożek z tofu

Składniki

Kategorie specjalne

,

Są takie okresy, kiedy czas jest na wagę złota – należy do nich pełen spotkań i sprawunków grudzień. W takich chwilach przydają się przepisy błyskawiczne. W 5 minut możemy stworzyć wielofunkcyjny ziołowy twarożek z tofu. Można nim posmarować kromkę chleba, zjeść z warzywami (rzodkiewką, papryką czy marchewką) albo polany oliwą zajadać łyżką.

Czas przygotowania 5 min

Składniki

  • 1 kostka tofu 180-200g
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • ⅓ natki pietruszki lub ½ pęczka szczypiorku
  • ½ łyżeczki oregano albo ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego albo ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z ½ cytryny
  • opcjonalnie: inne świeże lub suszone zioła np. kolendra, czubryca

Instrukcje

  • Tofu kruszymy dłońmi, po czym blenderem ręcznym blendujemy z resztą składników. Używamy jako smarowidło do pieczywa, albo wyjadamy łyżką. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close