Ziołowy twarożek z tofu
Są takie okresy, kiedy czas jest na wagę złota – należy do nich pełen spotkań i sprawunków grudzień. W takich chwilach przydają się przepisy błyskawiczne. W 5 minut możemy stworzyć wielofunkcyjny ziołowy twarożek z tofu. Można nim posmarować kromkę chleba, zjeść z warzywami (rzodkiewką, papryką czy marchewką) albo polany oliwą zajadać łyżką.
Składniki
- 1 kostka tofu 180-200g
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- ⅓ natki pietruszki lub ½ pęczka szczypiorku
- ½ łyżeczki oregano albo ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego albo ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego
- ⅓ łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- sok z ½ cytryny
- opcjonalnie: inne świeże lub suszone zioła np. kolendra, czubryca
Instrukcje
-
Tofu kruszymy dłońmi, po czym blenderem ręcznym blendujemy z resztą składników. Używamy jako smarowidło do pieczywa, albo wyjadamy łyżką. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.