Pasta z zielonego groszku i wegańskiej fety
Zielona, puszysta pasta do chleba. Kiedyś robiłam ją z fety z mleka krowiego, ale od dawna jej nie jem. Kiedy niedawno w ręce wpadła mi wegańska feta z Violife, od razu pomyślałam o tej paście. Wyszła super, więc wyjątkowo wstawiam przepis z wykorzystaniem konkretnego produktu – wegańskiego zamiennika fety.
A jeśli szukasz więcej przepisów na pasty do chleba, sprawdź przepis na domowy hummus z ciecierzycy ze słoika (znacznie tańszy w produkcji niż hummus ze sklepu, z lepszym składem i bardziej ekologiczny), „bezjajeczną” pastę z ciecierzycy ze szczypiorkiem, awaryjną pastę z czerwonej fasoli z puszki i prosty smalczyk z białej fasoli, umamiczną pastę z wędzonego tofu lub pastę z zielonej soczewicy. Jeśli natomiast szukasz w kuchni roślinnej smaków i tekstur przypominających nabiał, sprawdź serek z nerkowców do smarowania lub twardszy ser z nerkowców o smaku wędzonej papryki.
Składniki
- 220-250g mrożonego zielonego groszku (½ standardowego opakowania)
- 150-200g wegańskiej fety (u mnie Violife)
- sok z ⅓ cytryny (ok. 2 łyżki)
- 1 większy ząbek czosnku (lub 2 małe)
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie: kilka-kilkanaście listków mięty lub bazylii
Instrukcje
-
Mrożony zielony groszek gotujemy około 7-8 minut do miękkości.
-
Ugotowany zielony groszek, pokruszoną wegańską fetę, sok z cytryny, czosnek, pieprz i opcjonalnie świeże zioła blendujemy - masa powinna wyjść lekko puszysta, nie musi być idealnie zblendowana.
-
Pastę można dodatkowo posypać czarnuszką i/lub sezamem. Używamy jako smarowidła do pieczywa. Bułkę/chleb posmarowany tą pastą polecam podawać (dla kontrastu) z czymś czerwonym, np. pomidorem lub papryką, super pasować będą też kiełki rzodkiewki. Smacznego!