Fava – pasta z grochu z karmelizowaną cebulą

Składniki

,

Kategorie specjalne

Tania w przygotowaniu pasta o greckim rodowodzie, mniej znana koleżanka robiącego światową karierę hummusu. Przygotowuje się ją nieco szybciej niż hummus, bo groch nie wymaga namaczania. W konsystencji jest nieco piankowa, a w smaku delikatna i lekko słodkawa.

Pyszna z chlebem, pitą, jako dip do warzyw. Można zrobić wersję smakową dodając suszone pomidory lub natkę pietruszki.

Przy krojeniu cebuli może Ci się wydać, że to zdecydowanie za duża ich ilość w porównaniu do ilości grochu, ale zaufaj – to cebule robią robotę w tej paście, zresztą podczas karmelizowania bardzo stracą na objętości. Jeśli jeszcze nigdy nie karmelizowaliście cebuli, ta pasta to świetna ku temu okazja, zwykła cebula po trzech kwadransach duszenia na małym ogniu staje się naprawdę przepyszna.

Czas przygotowania >1h min

Składniki

  • 250g grochu łuskanego (½ standardowego 500g opakowania)
  • 5-7 liści laurowych
  • 3-5 cebuli, ok. 450-600g (3 jeśli są duże, a 5 jeśli niewielkie)
  • 10 łyżek oliwy + 4 łyżki oliwy/oleju
  • sok z 1 cytryny
  • ⅔ łyżeczki soli
  • ⅔ łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • ⅔ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (można pominąć)
  • do podania: zioła suszone (tymianek, oregano) lub świeże (natka pietruszki, kolendra, bazylia, szczypiorek), dodatkowy chlust oliwy

Instrukcje

  • Groch płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy go w wodzie z liśćmi laurowymi do miękkości, zajmuje to 45 minut do godziny. Ja gotuję na szóstce w 9-stopniowej skali. Groch odsączamy na sicie z nadmiaru wody, wyrzucamy liście laurowe.
  • W międzyczasie cebulę kroimy na piórka, na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) lub oliwy, wrzucamy cebulę i zmniejszamy gaz (ja smażę na trójce-czwórce w 9-stopniowej skali). Cebulę karmelizujemy na patelni przez około 30-40 minut. Cebuli nie trzeba mieszać cały czas, wystarczy lekko przemieszać co 10 minut.
  • Odsączony groch, skarmelizowaną cebulę oraz czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i kmin rzymski umieszczamy w naczyniu/garnku i blendujemy około 2-3 minuty aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Ja często dzielę przygotowaną pastę na 2 lub 3 części: jedną zostawiam klasyczną, drugą blenduję ponownie z kilkoma suszonymi pomidorami, a trzecią część z ½ natki pietruszki.
  • Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Smakuje wyśmienicie podawana z pieczywem, posypana świeżymi lub suszonymi ziołami. Ze względu na kremową konsystencję jest wygodna do maczania świeżych warzyw (marchew, cukinia, papryka, ogórek).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close