Kanapka śródziemnomorska

Kategorie specjalne

Porcje 2
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 2 bułki
  • 4 łyżki tahini lub hummusu
  • 1 papryka pieczona lub urillowana lub świeża, albo kilka kawałków papryki marynowanej
  • 1 małe lub ¾ średniego awokado
  • 2-4 liście sałaty rzymskiej
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 1 kostka tofu (180g) naturalnego lub wędzonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżka octu lub sosu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Instrukcje

  • Kostkę tofu kroimy na dwa płaskie plastry. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki kuchennej. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy tofu i obsmażamy po 1-2 minuty z każdej strony. Wlewamy sos sojowy i ocet/sos balsamiczny i smażymy jeszcze po 1 minucie z każdej strony.

    Kanapka śródziemnomorska

  • Papryka: ja przepołowioną czerwoną paprykę upiekłam przy okazji innych wypieków (około 30 minut w 180 st. C). Upieczoną tak paprykę można przechowywać przez kilka dni w pudełeczku lodówce i użyć do kanapki. Paprykę można też zgrillować na patelni grillowej albo w grillu elektrycznym. Alternatywnie zamiast papryki pieczonej można użyć papryki konserwowej/marynowanej albo świeżej.
  • Awokado kroimy na cienkie plastry. Cebulę kroimy w cienkie pióra.
  • Przekrojone bułki smarujemy tahini (lub hummusem). Na dolną część bułki kładziemy: kawałek liścia sałaty, paprykę, kilka piórek czerwonej cebuli, cienki plaster awokado, plaster usmażonego tofu, znów awokado, czerwoną cebulę, sałatę i przykrywamy drugą połówką bułki.

    Kanapka śródziemnomorska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close