Owsianka marchewkowa

Danie

Kategorie specjalne

Owsianka marchewkowa niczym ciasto marchewkowe – pachnąca korzennymi przyprawami, podana z bakaliami. Z podanych składników wychodzą dwie średnio-małe albo jedna bardzo pokaźna porcja :).

A jeśli jesteś fanem owsianek, polecam też owsiankę czekoladową, najlepszy sos do owsianki z masła orzechowego, oraz owsiankę wytrawną, na słono, podaną z hummusem i warzywami.

Porcje 1-2
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 1 średnia marchewka (130-140g)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka sojowego/migdałowego (można zastąpić 1 szklanką wody plus łyżką masła orzechowego)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego albo w ziarenkach) lub nasion chia
  • 1 lekko czubata łyżeczka przyprawy do piernika albo : ½ łyżeczki cynamonu, ⅓ łyżeczki imbiru, ⅓ łyżeczki kardamonu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • do podania: 2 łyżki masła orzechowego/migdałowego, suszone owoce (u mnie figi i rodzynki), garść migdałów, syrop klonowy/z agawy, ew. mak do posypania

Instrukcje

  • Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Startą marchewkę, płatki owsiane, siemię lniane lub chia wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą i mlekiem roślinnym (jeśli nie masz mleka roślinnego, użyj 1 szklankę więcej wody i dodaj łyżkę masła orzechowego). Zagotowujemy lekko - ja palnik włączam na szóstkę (w 9-stopniowej skali) na 1 minutę, a następnie mieszam, żeby owsianka nie przywarła do dna i zmniejszam moc palnika do trójki i gotuję kilka minut, mieszając co jakiś czas.
  • Owsiankę podajemy z suszonymi owocami (polecam rodzynki i figi), polaną syropem klonowym, z pokrojonymi migdałami i masłem orzechowym/migdałowym, można ją posypać makiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close