Placuszki z tofu i banana

Składniki

,

Dla dużych i małych – wegańskie placuszki z dobrym, zdrowym składem. Są delikatne i miękkie, lekko słodkie od banana, a zarazem treściwe od tofu. Pyszne!

Świetnie smakują ze świeżymi czerwonymi owocami (np. truskawkami czy malinami). Polecam je dodatkowo podać z wegańskim odpowiednikiem Nutelli, czy to domowo robionym (np. „cieciorella”) czy kupnym kremem czekoladowym na bazie orzechów laskowych.

Porcje 2
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 1 kostka tofu naturalnego (180g)
  • 2 małe banany lub 1,5 dużego (ok. 200g banana po obraniu)
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • Do podania:
  • 300-400g truskawek
  • kilka łyżek masła orzechowego albo wegańskiego kremu czekoladowego z orzechów laskowych (polecam Krukamellę z Krukam albo Krem orzechowo–kakaowy z SuperFudgio)
  • posypka np. ekspandowany amarantus

Instrukcje

  • Kostkę tofu połamaną na mniejsze kawałki, obranego banana, mąkę, wodę i proszek do pieczenia blendujemy ręcznym blenderem na gładkie ciasto. Jeśli użyłeś mocno dojrzałych, ciemnych i miękkich bananów i czujesz, że ciasto jest rzadkie - dodaj 1-2 łyżki mąki i wymieszaj.
  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Nakładamy po 1 niewielkiej łyżce ciasta na patelnię (polecam robić naprawdę niewielkie, większe ciężko się obraca!), zachowując odległości kilku centymetrów pomiędzy placuszkami. Zmniejszamy lekko moc palnika (u mnie do piątki) i przykrywamy patelnię pokrywką. Po 1,5-2 minutach odkrywamy pokrywkę, przewracamy placuszki na drugą stronę za pomocą 2 łopatek kuchennych i dosmażamy z drugiej strony przez 1,5 minuty, przekładamy na talerz. Smażymy kolejne partie placuszków.

    Placuszki z tofu i banana

  • Usmażone placuszki podajemy z truskawkami. Polecam polać je masłem orzechowym albo jeszcze lepiej - wegańską wersją Nutelli - czyli czekoladowym kremem z orzechów laskowych. Podając można je dodatkowo czymś posypać, np. ekspandowanym amarantusem. Smacznego!

    Placuszki z tofu i banana

Komentarze:

  1. Agnieszka says:

    czy można użyć innego rodzaju mąki, np. z ciecierzycy? 😊

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Agnieszka! W zasadzie czytasz mi w myślach, bo robiłam też podobne placuszki właśnie z mąką z ciecierzycy: https://www.warzywizm.pl/weganskie-pancakes-bananowe-wysokobialkowe/. W wybranym przez Ciebie przepisie nie testowałam mąki z ciecierzycy, ale nie bałabym się użyć niej zamiast mąki pszennej, bo mąka z ciecierzycy też super „skleja”. Jeśli przetestujesz – będę wdzięczna za info jak wyszły :). Pozdrawiam!

      1. Agnieszka says:

        hej, dziękuję za odpowiedź 😊 trochę to trwało, ale przetestowałam i melduję, że wyszły 🤍 serdeczności!

        1. Gosia@Warzywizm Author says:

          Miło mi to słyszeć <3. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close