Placuszki z tofu i banana
Dla dużych i małych – wegańskie placuszki z dobrym, zdrowym składem. Są delikatne i miękkie, lekko słodkie od banana, a zarazem treściwe od tofu. Pyszne!
Świetnie smakują ze świeżymi czerwonymi owocami (np. truskawkami czy malinami). Polecam je dodatkowo podać z wegańskim odpowiednikiem Nutelli, czy to domowo robionym (np. „cieciorella”) czy kupnym kremem czekoladowym na bazie orzechów laskowych.
Składniki
- 1 kostka tofu naturalnego (180g)
- 2 małe banany lub 1,5 dużego (ok. 200g banana po obraniu)
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Do podania:
- 300-400g truskawek
- kilka łyżek masła orzechowego albo wegańskiego kremu czekoladowego z orzechów laskowych (polecam Krukamellę z Krukam albo Krem orzechowo–kakaowy z SuperFudgio)
- posypka np. ekspandowany amarantus
Instrukcje
-
Kostkę tofu połamaną na mniejsze kawałki, obranego banana, mąkę, wodę i proszek do pieczenia blendujemy ręcznym blenderem na gładkie ciasto. Jeśli użyłeś mocno dojrzałych, ciemnych i miękkich bananów i czujesz, że ciasto jest rzadkie - dodaj 1-2 łyżki mąki i wymieszaj.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Nakładamy po 1 niewielkiej łyżce ciasta na patelnię (polecam robić naprawdę niewielkie, większe ciężko się obraca!), zachowując odległości kilku centymetrów pomiędzy placuszkami. Zmniejszamy lekko moc palnika (u mnie do piątki) i przykrywamy patelnię pokrywką. Po 1,5-2 minutach odkrywamy pokrywkę, przewracamy placuszki na drugą stronę za pomocą 2 łopatek kuchennych i dosmażamy z drugiej strony przez 1,5 minuty, przekładamy na talerz. Smażymy kolejne partie placuszków.
-
Usmażone placuszki podajemy z truskawkami. Polecam polać je masłem orzechowym albo jeszcze lepiej - wegańską wersją Nutelli - czyli czekoladowym kremem z orzechów laskowych. Podając można je dodatkowo czymś posypać, np. ekspandowanym amarantusem. Smacznego!
czy można użyć innego rodzaju mąki, np. z ciecierzycy? 😊
Cześć Agnieszka! W zasadzie czytasz mi w myślach, bo robiłam też podobne placuszki właśnie z mąką z ciecierzycy: https://www.warzywizm.pl/weganskie-pancakes-bananowe-wysokobialkowe/. W wybranym przez Ciebie przepisie nie testowałam mąki z ciecierzycy, ale nie bałabym się użyć niej zamiast mąki pszennej, bo mąka z ciecierzycy też super „skleja”. Jeśli przetestujesz – będę wdzięczna za info jak wyszły :). Pozdrawiam!
hej, dziękuję za odpowiedź 😊 trochę to trwało, ale przetestowałam i melduję, że wyszły 🤍 serdeczności!
Miło mi to słyszeć <3. Pozdrawiam 🙂