Wytrawna owsianka ze szpinakiem i pomidorkami

Danie

Kategorie specjalne

Lubię zacząć dzień wytrawnym śniadaniem. Mimo nieskończonych opcji dodatków i smaków, słodkie owsianki mogłyby dla mnie nie istnieć (co nie znaczy, że od czasu do czasu jakaś nie pojawia się na stole i tu na blogu!). Ale owsiankę można też zrobić na słono, wytrawną. Ta idea przywodzi mi na myśl buddha bowl, talerz rozmaitości, a z odrobiną wysiłku taka owsianka może pięknie wyglądać.

Idea jest prosta – gotujemy płatki owsiane, tyle że idziemy w stronę smaku słonego, wytrawnego – do tego celu przydaje się sos sojowy i ewentualnie pasta miso. Na wierzch owsianki wykładamy łyżką hummus albo polewamy ją pastą tahini (każda z tych opcji dodaje kremowości i wzbogaca posiłek o białko). Owsiankę dekorujemy rześkimi warzywami, posypujemy chrupiącą czarnuszką i szczypiorkiem.

Taką owsiankę można zjeść na śniadanie, ale równie dobrze także na lunch albo kolację.

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1-1,5 szklanki płatków owsianych (w zależności od pożądanej wielkości porcji)
  • 2 łyżki siemienia lnianego (albo nasion chia)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty miso (albo 1 dodatkowa łyżka sosu sojowego)
  • 2 garści szpinaku
  • ok. 150g pomidorków cherry
  • 2 garści mrożonego groszku (można pominąć albo zastąpić np. ciecierzycą)
  • 4 łyżki hummusu albo 3 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka czarnuszki (albo sezamu)
  • 2 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • garść posiekanego szczypiorku i/lub kilka listków świeżej kolendry

Instrukcje

  • Płatki i siemię lniane (albo nasiona chia) wsypujemy do garna, dodajemy sos sojowy i pastę miso. Zalewamy ciepłą wodą: jeśli przygotowujesz dwie mniejsze porcje z 1 szklanki płatków owsianych, zalej je 1,5 szklanki wody, a jeśli dwie większe porcje z 1,5 szklanki płatków owsianych - zalej je 3 szklankami wody (mierząc ilość płatków owsianych i wody szklankami, wody ma być dwa razy więcej niż płatków owsianych).
  • Płatki owsiane zagotuj lekko i zmniejsz moc palnika do małej (u mnie trójka w 9-stopniowej skali) i gotuj przez 5 minut, do zgęstnienia.
  • Jeśli używasz mrożonego groszku - ugotuj go (ok. 5-7 minut).
  • W międzyczasie umyj szpinak i pomidorki. Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka) rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć pomidorki (u mnie część w całości, a część pokrojona na połówki) i smaż przez 3 minuty do zarumienienia. Pomidorki przesyp na bok, do miseczki. A na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju i wrzuć na kilkanaście sekund szpinak, do zmięknięcia liści.
  • Ugotowaną owsiankę przełóż do misek. Na wierzch wyłóż zblanszowany szpinak, podsmażone pomidorki, posypujemy groszkiem. Polewamy pastą tahini albo dodajemy po czubatej łyżce hummusu. Posypujemy czarnuszką, posiekanym szczypiorkiem i ew. listkami kolendry. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close