Kanapki z bakłażanem i granatem
Pomysł na efektowne kanapki w bliskowschodnim wydaniu.
Składniki
- kilka kromek chleba (ja użyłam chleba w stylu włoskim i przekroiłam go w poprzek, uzyskując duże, długie kromki) lub szeroka bagietka
- 2-3 łyżki oliwy
- garść szpinaku, rukoli lub miksu sałatkowego
- 1 mały bakłażanik lub ½ większego
- hummus lub pasta tahini do posmarowania pieczywa
- sos balsamiczny (zagęszczony ocet balsamiczny) lub ocet balsamiczny
- pestki z ¼-⅓ granata
Instrukcje
-
Bakłażana kroimy na plastry wzdłuż (lub na talarki), posypujemy solą i smażymy na oliwie na patelni przez kilka minut do zarumienienia.
-
Kromki chleba grillujemy w opiekaczu lub na patelni (niekoniecznie grillowej) lub opiekamy w piekarniku do uzyskania chrupkości - nie jest to krok konieczny, ale kanapka z ciepłego, chrupiącego pieczywa jest dużo smaczniejsza.
-
Kromki chleba polewamy oliwą lub smarujemy hummusem/pastą tahini, a na wierzch kładziemy: szpinak/rukolę, usmażone plastry bakłażana, znów hummus/tahinę, wyłuskane pestki granata i polewamy sosem balsamicznym lub octem balsamicznym.