Papryka smażona z kurkami i ciecierzycą

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

,

Długo duszona papryka ze złocistymi kurkami i ciecierzycą. Z idealnym „paprykowym” zestawem przypraw.

Sekretem tego przepisu jest długie, powolne smażenie na sporej ilości oliwy, co wyzwala proces karmelizacji papryki. Staje się wtedy miękka, słodkawa i wyjątkowo pyszna. Do podsmażonej w taki sposób papryki i kurek dorzucamy ciecierzycę (z puszki, ze słoika albo gotowaną domowo) i całość zasypujemy przyprawami: słodką papryką w proszku, wędzoną papryką w proszku (dla chętnych – także ostrą papryką w proszku), kminem rzymskim, solą i pieprzem.

Danie serwujemy z pajdą dobrego chleba (w takiej wersji polecam na kolację), gotowanymi ziemniaczkami (na niedzielny obiad) albo z kaszą (do lunchboxa). Smacznego!

Porcje 3
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 2 papryki (najlepiej żółta i czerwona)
  • 200g kurek
  • 200-240g ciecierzycy (½ dużego słoika lub 1 puszka, albo ugotowane 85g ciecierzycy)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, wędzonej papryki w proszku
  • po ⅔ łyżeczki: soli, kminu rzymskiego, cukru
  • po ⅓ łyżeczki: pieprzu, ew. ostrej papryki w proszku
  • do podania: gotowane ziemniaki z szczypiorkiem/koperkiem, pomidor

Instrukcje

  • Papryki myjemy i kroimy w cienkie paski. Kurki myjemy z ziemi (jednym ze sposobów jest zalanie ich wrzącą wodą, większość ziemi z kurek opadnie na dno miski). Cebulę kroimy w pióra, a czosnek siekamy drobno.
  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy sporo oliwy. Wrzucamy paprykę i cebulę, mieszamy. Zmniejszamy moc palnika (u nie do piątki). Dorzucamy kurki i czosnek.
  • Sekretem tego przepisu jest długie, powolne smażenie na sporej ilości oliwy, dzięki czemu papryka się skarmelizuje. Przez 15-20 minut na patelni papryka i kurki będą pływać w swoich sokach, a my czekamy, aż sok odparuje. Po ok. 30 minutach powolnego smażenia papryki i kurki zaczną wyglądać miękko i apetycznie, bez zbędnego mokrego sosu.
  • Po wspomnianych 30 minutach smażenia na patelnię wsypujemy ugotowaną (albo odsączoną z zalewy z puszki i opłukaną pod bieżącą wodą) ciecierzycę. A następnie wszystkie przyprawy: paprykę słodką, paprykę wędzoną, sól, kmin rzymski, cukier, pieprz, ew. ostrą paprykę w proszku. Mieszamy całość i dusimy jeszcze przez 10 minut.
  • Paprykę smażoną z kurkami i ciecierzycą polecam zaserwować z gotowanymi ziemniaczkami, pajdą chleba albo kaszą. Smacznego!

    Papryka smażona z kurkami i ciecierzycą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close