Azjatyckie kluski z warzywami, fasolą i srirachą

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

, , ,

W tym daniu zatopisz pałeczki (lub widelec)w lepkim, ostrym, aromatycznym sosie. Jak to na Warzywizm – są i warzywa i roślinne białko (w postaci fasoli). Polecam serdecznie do gotowania, jedzenia i zlizywania talerza.

Jeśli lubisz makarony i azjatyckie klimaty, polecam też: sobę z czerwoną kapustą, makaron z kimchi, makaron z kalafiorem w orzechowym sosie, makaron z brokułem i papryką, albo sezonowy wiosenny makaron z botwinką. 

Porcje 4-5
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 400g makaronu (u mnie soba, może być spaghetti pełnoziarniste, albo makaron ryżowy)
  • 2 puszki czerwonej fasoli albo 500-600g ugotowanej czerwonej fasoli (u mnie fasola odmiany Piękny Jaś fioletowo-czarna, kupiona na bazarku)
  • 2 cukinie
  • 2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu z agawy/klonowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (albo słodkiej)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 3 łyżki oleju sezamowego albo rzepakowego
  • 3-4 łyżki srirachy ALBO ostrego ketchupu
  • do podania: 2 garście posiekanego szczypiorku

Instrukcje

  • Cukinię kroimy w grube plastry, a potem każdy plaster na 3 paski. Paprykę kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plastry albo drobniej.
  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej (u mnie na siódemce w 9-stopniowej skali). Wrzucamy cebulę, smażymy przez 1 minutę mieszając. Dorzucamy czosnek, mieszamy z cebulą. Dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę. Smażymy 5 minut mieszając.
  • Na patelnię dodajemy ugotowaną albo odsączoną z zalewy i opłukaną na sitku pod bieżącą wodą fasolę. Wsypujemy przyprawy - wędzoną paprykę i curry, mieszamy.
  • Na patelnię wlewamy sos sojowy oraz syrop z agawy (albo klonowy, albo ewentualnie cukier trzcinowy), mieszamy. Z cytryny wyciskamy sok i wlewamy go do warzyw i fasoli.
  • Ugotowany makaron dodajemy na patelnię i mieszamy całość. Jeśli wszystkie osoby jedzące danie lubią ostry smak - na patelnię dodajemy 2-3 łyżki srirachy lub ostrego ketchupu, a jeśli będą je jeść osoby o delikatniejszym podniebieniu - srirachę/ketchup dodajemy już na talerzach. Danie dodatkowo polewamy srirachą na talerzach, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close