Makaron w orzechowym sosie
Danie w stylu azjatyckim – makaron,papryka, kapusta i tofu zanurzone w wyjątkowo pysznym sosie z masła orzechowego.
Składniki
- 300g makaronu azjatyckiego (u mnie ryżowy)
- 2 kostki tofu (naturalnego, wędzonego lub w marynacie np. z chili)
- 2 papryki
- ok. 400g kapusty (białej lub pekińskiej)
- 1 pęczek szczypiorku (¼ można odłożyć do podania)
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 4 łyżki oleju do smażenia
- do podania: 1 garść orzeszków ziemnych, ostry sos (np. sriracha) albo płatki chili
- Sos orzechowy:
- 3 duże łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki syropu z agawy (lub klonowego lub cukru)
- sok z ½ normalnej lub -¾ małej cytryny (lub nieco mniej, jeśli nie lubisz kwaśnego smaku)
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- ¾ szklanki ciepłej lub gorącej wody
Instrukcje
-
Umyte warzywa kroimy: paprykę w cienkie paski, kapustę siekamy jak najcieniej, szczypiorek kroimy na większe kawałki. Obrane czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w kostkę lub bardziej fantazyjne kształty (u mnie trójkąty).
-
Przygotowujemy sos orzechowy: w średniej wielkości misce mieszamy ze sobą masło orzechowe, sos sojowy, syrop/cukier, sok z cytryny, przyprawę curry i ciepłą wodę do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Można to zrobić trzepaczką albo widelcem.
-
Na patelni na większej mocy palnika (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy paprykę i smażymy 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Dorzucamy kapustę i smażymy 4-5 minut.
-
W międzyczasie gotujemy makaron - ja makaron z brązowego ryżu gotowałam 5 minut.
-
Zgarniamy warzywa ze środka patelni, dolewamy tam 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek oraz pokrojony szczypiorek, smażymy 1 minutę, mieszamy z warzywami. Ponownie robimy miejsce pośrodku patelni, dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone tofu.
-
Na patelnię dodajemy ugotowany makaron, mieszamy z warzywami i tofu. Wlewamy sos orzechowy, mieszamy i dodajemy jeszcze ¼-½ szklanki wody, w zależności od preferowanej konsystencji. Wyłączamy palnik.
-
Makaron w sosie orzechowym podajemy z wybranymi dodatkami: posiekanymi orzeszkami ziemnymi, posiekanym szczypiorkiem, ostrym sosem. Smacznego!
Uwielbiam noodle z warzywami w sosie orzechowym. Niestety według tego przepisu nie wyszło dobre. Dla mnie za dużo cytryny w sosie orzechowym. Dałabym odrobinę. Sos wyszedł cytrynowy, a nie orzechowy. Reszta ok.
Cześć Ania! Dzięki za komentarz. Użyłam dość małej cytryny, u mnie nie było mocno wyczuwalnego cytrynowego smaku, dla mnie też smak kwaśny równoważy się ze smakiem słodkim z syropu z agawy. Natomiast Twoja uwaga skłoniła mnie do poprawienia przepisu – poprawiam z 3/4 cytryny na 1/2-3/4 cytryny w zależności od jej wielkości oraz upodobania do kwaśnego smaku. Dziękuję Ci i pozdrawiam!
Zrobiłam dzisiaj na obiad! Ja żeby podbić smak sosu dodałam do niego mimo wszystko dodatkowo nie całą miodu. Może dlatego, że moje masło orzechowe było z kawałkami orzeszków ziemnych i w połączeniu z sosem sojowym początkowo było za słone. Ostatecznie z makaronem ramen wyszło pysznie! 🙂
Nie całą łyżeczkę miodu 😉
Najważniejsze to znaleźć balans smaków, łyżka łyżce nierówna, a słodzidła mają też różny poziom słodkości. Więc super, że znalazłaś swoje proporcje :). Dziękuję za wiadomość i pozdrawiam! 🙂