Makaron z kremowym sosem dyniowym
Jak zrobić kremowy, aksamitny wegański sos do makaronu? Jednym ze sposobów jest wykorzystanie tłuściutkich nerkowców, które po namoczeniu i zblendowaniu tworzą gładką, kremową masę.
W dzisiejszym przepisie w pół godziny przygotujemy makaron z kremowym dyniowo-nerkowcowym sosem i dodatkiem jarmużu. Nie potrzeba do niego puree dyniowego – dynię pokrojoną w drobną kostkę poddusimy na patelni. Psst jak nikt nie patrzy albo w towarzystwie najlepszych przyjaciół można bezkarnie wylizywać talerze!
Składniki
- 500g spaghetti (lub innego makaronu)
- ok. 600-700 dyni piżmowej lub hokkaido (u mnie ½ dyni piżmowej)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka nerkowców (120-140g) lub podobna ilość masła z nerkowców
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki pieprzu
- ⅓ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sok z ½ cytryny (3 łyżki)
- 3 łyżki oleju do smażenia
- opcjonalnie: 70-100g jarmużu lub szpinaku
Instrukcje
-
Zagotowujemy 1 szklankę wody i zalewamy nią nerkowce w misce lub kubku.
-
Dynię obieramy i kroimy w drobną (1-2cm) kostkę. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek w plasterki lub kosteczkę. Jeśli do sosu będziesz dodawać jarmużu, umyj go i oderwij zdrewniałe, twarde części łodyżek.
-
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty.
-
Na patelnię dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy dynię oraz czosnek, zmniejszamy gaz i dusimy 15 minut, mieszając co jakiś czas. Jeśli masz pokrywkę do patelni - można jej użyć.
-
Po tym czasie na patelnię dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy.
-
Dodajemy namoczone nerkowce wraz z wodą. Dusimy jeszcze 5 minut, a następnie sprawdzamy, czy dynia jest miękka. Jeśli nie jest jeszcze miękka, dusimy kolejne kilka minut do jej zmięknięcia.
-
W międzyczasie gotujemy makaron - polecam na sposób al dente, czyli lekko twardy, nie rozgotowany.
-
Dynię z nerkowcami i przyprawami przekładamy do naczynia blendera lub miski, dodajemy sok z cytryny i blendujemy. Sprawdzamy konsystencję sosu - jeśli jest gęstszy niż śmietana, dodajemy ciepłej lub gorącej wody (np. z gotowania makaronu) i ponownie blendujemy Ja dodałam ½ szklanki wody.
-
Ugotowany makaron i sos umieszczamy w dużym garnku, misce lub na dużej patelni i mieszamy. Dodajemy jarmuż lub szpinak i ponownie mieszamy. Gotowe!
-
Sos można odgrzewać w garnku dodając kilka łyżek wody. W trakcie podgrzewania należy go mieszać i uważać, żeby nie przywarł do dna garnka. Makaron z sosem można odgrzewać w mikrofali.