Makaron azjatycki z fasolką szparagową i papryką

Na końcówkę sezonu na fasolkę szparagową proponuję makaron na modłę azjatycką z fasolką, kolorową papryką i czerwoną cebulką. Przygotowane moją ulubioną, szybką i prostą metodą smażenia stir-fry. Sekretem tego typu przepisów jest sos, w którym idealnie komponują się smaki słony, słodki, kwaśny i ostry.

Jeśli lubisz makarony i azjatyckie klimaty, polecam też: sobę z czerwoną kapustą, makaron z kimchi, makaron z kalafiorem w orzechowym sosie, makaron z brokułem i papryką, albo sezonowy wiosenny makaron z botwinką. 

Porcje 4
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 300g makaronu azjatyckiego (pszennego, ryżowego albo sojowego)
  • ok. 350g fasolki szpargowej (polecam zieloną dla pięknych kolorów dania)
  • 3 papryki (najlepiej czerwone i żółte)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości palca (1 łyżka startego imbiru)
  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju do smażenia, u mnie rzepakowy (można użyć oleju sezamowego)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego/syropu z agawy/klonowego
  • opcjonalnie: ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki kurkumy

Instrukcje

  • Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki. Gotujemy w wodzie (ja gotuję w nieosolonej wodzie) ok. 15 minut.
  • Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Makaron gotujemy według instrukcji (ja mój cienki pszenny makaron azjatycki gotowałam 3 minuty).
  • W woku albo dużej patelni rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju. Wrzucamy paprykę i smażymy 3 minuty mieszając. Dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy czerwoną cebulę, smażymy 2 minuty. Dorzucamy ugotowaną fasolkę szparagową, smażymy minutę.
  • Zmniejszamy ogień (do szóstki). Ze środka woka/patelni zgarniamy warzywa na boki, robiąc miejsce. Wlewamy do niego 2 łyżki oleju i wrzucamy starte imbir i czosnek. Dodajemy cukier, sos sojowy i sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać ostrą paprykę w proszku i kurkumę (dla żółtawego koloru). Mieszamy całość.
  • Do woka/patelni dodajemy ugotowany, odsączony makaron i mieszamy całość. Jeśli całość jest za sucha, można dodać kilka łyżek wody i ponownie wymieszać. Wyłączamy palnik. Przed podaniem danie posypać posiekanym szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close