udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makaron z botwinką i tofu

Jeśli tak jak ja kochacie botwinkę i kuchnię azjatycką – to danie jest dla Was! 🙂 Połączenie smaków: słonego (sosu sojowego), kwaśnego (octu lub soku z cytryny) i słodkiego (syropu klonowego, z agawy lub cukru) z dodatkiem czosnku, imbiru i ostrej papryki nigdy nie zawodzi. Z tych kilku składników można szybko przygotować uniwersalny sos do makaronu i warzyw. Bardzo sezonowo, bardzo prosto i bardzo aromatycznie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

300g makaronu azjatyckiego (u mnie ramen, może być też soba, ryżowy) lub zwykłego spaghetti
2 pęczki botwinki
1-1,5 kostki tofu
1 większa cebula lub 2 małe
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka (2 łyżki startego imbiru)
½-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku/płatków chili lub 1 świeża ostra papryczka
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy lub cukru trzcinowego
3 łyżki soku z cytryny/limonki lub octu (ryżowego lub jabłkowego)
6 łyżek oleju
do podania: kilka łyżeczek sezamu, ½ pęczka szczypiorku, kilka listków świeżej kolendry

Instrukcje

1
Cebulę kroimy w kosteczkę. Tofu kroimy w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce, podobnie czosnek. Jeśli używamy świeżej papryczki chili, kroimy połowę lub całość ją w cienkie plasterki. Botwinkę dokładnie opłukujemy z ziemi. Od botwinki odkrajamy buraczki, jeśli są średniej lub dużej wielkości - obieramy je (najwygodniej obieraczką do warzyw), a następnie kroimy w cieniutkie plasterki; jeśli buraczki są małe - kroimy je bez obierania. Resztę botwinki siekamy: najpierw różowe łodyżki, a następnie liście nieco drobniej (żeby w daniu nie było zbyt dużych kawałków liści).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
2
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, po czym przelewamy zimną wodą.
3
Na patelni na średnim ogniu (szóstka-siódemka w 9-stopniowej skali, patelnia powinna być na tyle rozgrzana, żeby składniki się smażyły, ale nie spalały) rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone buraczki oraz cebulę. Smażymy 3 minuty.
4
Warzywa odsuwamy na boki patelni/woka, dolewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy starte czosnek i imbir i posiekaną świeżą papryczkę chili (lub ostrą paprykę w proszku/płatki chili), mieszamy je z resztą zawartości patelni.
5
Warzywa ponownie odsuwamy na boki patelni, dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone tofu. Smażymy je, obracając za pomocą łopatki przez 2 minuty.
6
Na patelnię dorzucamy różowe łodyżki od botwinki, smażymy przez 1 minutę mieszając, po czym dorzucamy posiekane zielone liście botwinki.
7
Wlewamy na patelnię: 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego/z agawy lub cukru, 3 łyżki soku z cytryny/octu, mieszamy przez około minutę.
8
Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i mieszamy porządnie makaron z botwinką. Przed podaniem danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem, opcjonalnie dekorujemy świeżymi listkami kolendry i cząstką limonki. Smacznego!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kategorie:
    • Małgorzata
    • 3 czerwca 2020
    Odpowiedz

    Przepyszne, nie spodziewałam się aż takiej głębi smaku. Bardzo polecam.

      • mlenarciak
      • 11 czerwca 2020
      Odpowiedz

      Miło mi słyszeć! U mnie w tym roku tego przepisu jeszcze nie było, też muszę go powtórzyć! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode