Wegański chleb „jak w jajku”

Kategorie specjalne

Mąka z ciecierzycy wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej oraz indyjskiej, i tradycyjnie przygotowuje się z niej farinatę, kofty czy pakorę. Jej zastosowanie i właściwości odbiegają od mąki pszennej (choć można nią zastąpić część mąki pszennej w niektórych wypiekach). Ale znalazła szerokie zastosowanie w kuchni roślinnej i bezglutenowej dzięki swoim właściwościom – jest bogata m.in. w białko i żelazo, a poza tym zmieszana z samą jedynie wodą tworzy kleiste, wygodne do używania, wszechstronne w zastosowaniu ciasto.

W tym przepisie wykorzystujemy tę właściwość tej mąki. Do ciasta z mąki z ciecierzycy i wody (przypominającego w konsystencji ciasto naleśnikowe) dodajemy przyprawy, po czym nurzamy w nim kromki chleba i smażymy na złoto. To sycący posiłek – mamy w nim węglowodany, biało i tłuszcz, więc zajadamy go koniecznie w towarzystwie warzyw i owoców.

Dobra wiadomość jest taka, że mąka z ciecierzycy przestała być „tajemniczym”, rzadko spotykanym produktem, i można ją dostać w większości hiper- i supermarketów, w wielu sklepach ze zdrową żywością, w sklepach „kuchnie świata”. A ja ostatnio natykam się na nią przy okazji każdej wizyty w dyskoncie. Taka mąka przyda Wam się nie tylko do zrobienia wegańskiego chleba w jajku, ale też do zrobienia wegańskich omletów, wysokobiałkowych pancake’ów bananowych, możecie w niej panierować np. boczniaki, można ją też dodawać zamiast jajka do różnego rodzaju placuszków. Słowem – polecam ją mieć w kuchennych zapasach i często po nią sięgać!

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 6-7 kromek chleba pszennego (ok. 300g), najlepiej czerstwego
  • ½ szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • ½ łyżeczki soli
  • po ⅓ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, pieprzu
  • 2 garści posiekanego szczypiorku
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Instrukcje

  • Do miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy i przyprawy, zalewamy mlekiem sojowym. Mieszamy trzepaczką lub widelcem albo blendujemy - tak, aby masa była gładka, bez grudek mąki. Masę przelewamy do talerza na zupę z płaskim dnem, dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy.
  • Kromki chleba zanurzamy w cieście, a następnie smażymy na oleju na patelni rozgrzanej na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) przez około 2 minuty z każdej strony.
  • Chleb “jak w jajku” podajemy z warzywami lub sałatką, pesto, sosami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close