udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Placki z kimchi

Kimchi zyskało w naszym kraju wielu sympatyków (może to sentyment do kiszonej kapusty? bo kimchi to kiszona kapusta, tyle że z bardzo ostrym pazurem). Można je kupić w sklepach azjatyckich, sprzedają je w słoiczkach lokalni producenci, można je okresowo kupić nawet hipermarketach i dyskontach, ale coraz więcej moich znajomych kisi też kimchi samemu w domu. Sama mam często w lodówce kilka słoiczków kimchi na czarną godzinę ;).

Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi (choć poziom intensywności zależy od receptury samego kimchi) kimchi jest super bazą do dań w stylu koreańskim albo kuchni fusion. Na Warzywizm.pl znajdziecie przepisy na pieczone bataty z kimchi oraz makaron z kimchi i tofu. W dzisiejszym przepisie kimchi jest bazą do smażonych placków podanych z wystrzałowym sosem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 szklanka kimchi
1 mała cebula
1 niepełna szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
½ szklanki mąki ryżowej
¾-1 szklanka wody (ilość zależy od konsystencji kimchi)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
2 łyżki mąki z ciecierzycy lub 1 jajko lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego rozrobionego w 3 łyżkach ciepłej wody
około ½ pęczka szczypiorku
2 łyżki sezamu
4-5 łyżek oleju do smażenia
sos: 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu (u mnie ryżowy), 1 łyżka oleju (polecam sezamowy), 1 łyżeczka syropu z agawy (można pominąć), 1 łyżeczka sosu sriracha (można pominąć)

Instrukcje

1
W misce mieszamy dwa rodzaje mąki, sos sojowy, cukier, kurkumę, dodajemy jajko/mąkę z ciecierzycy lub siemię lniane, dodajemy ¾ szklanki wody, mieszamy i sprawdzamy konsystencję. Masa powinna być dość gęsta i kleista, jeśli jest za gęsta dodajemy wody. Do masy dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany szczypiorek oraz kimchi i mieszamy porządnie całość.
2
Patelnię z 1-2 łyżkami oleju rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Łyżką nakładamy masę na patelnię (1 łyżka masy to 1 placuszek, mają być małe), z wierzchu (z tej strony, która jeszcze się nie smażyła) posypujemy placuszki sezamem. Smażymy po do zarumienienia około 2 minuty, po czym przewracamy i dosmażamy 1-2 minuty. W razie potrzeby dodajemy oleju na patelnię.
3
Mieszamy ze sobą składniki sosu: sos sojowy, ocet, olej (najlepiej sezamowy), syrop z agawy i sos sriracha. Placuszki zajadamy z sosem. Smacznego!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode