udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wegańskie bananowe pancakes

Wegańskie pancakes w bardzo prostej wersji. Żadnych dziwnych składników, ba, nawet żadnego roślinnego mleka (bo można na wodzie). Placuszki wychodzą delikatne i mięciutkie. Masę można przygotować zawczasu, wsadzić do lodówki i usmażyć je następnego dnia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2 dojrzałe banany średniej wielkości (u mnie 300g ze skórką, 230g bez skórki)
1 ½ szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista, może być zwykła pszenna albo orkiszowa)
1 szklanka wody
2 łyżki oleju
1 łyżka octu (jabłkowy, winny, ryżowy albo zwykły)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cynamonu albo 1 łyżka kakao (u mnie bez)
dodatkowo 2 łyżki oleju do smażenia

Instrukcje

1
Banany rozgniatamy na paćkę widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków albo blendujemy blenderem ręcznym.
2
Do bananów dodajemy 2 łyżki oleju, 1 łyżkę octu i 1 szklankę wody, mieszamy. Do mokrych składników wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Na tym etapie możemy dodać cynamon albo kakao. Mieszamy porządnie.
3
Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu - u mnie szóstka w 9-stopniowej skali, po rozgrzaniu patelni można zmniejszyć do piątki (w zależności od preferowanego stopnia przypieczenia pancake’ów). Na dobrej patelni smażymy bez oleju, na gorszą patelnię wlewamy i rozprowadzamy odrobinę oleju albo smarujemy ją zanurzonym w oleju małym kawałeczkiem ręcznika papierowego. Na patelnię za pomocą łyżki (1 łyżka = 1 pancake) nakładamy masę. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, przewracamy na drugą stronę delikatnie podważając każdego placuszka, najlepiej za pomocą płaskiej łopatki albo łopatki silikonowej.
4
Podajemy z masłem orzechowym, syropem klonowym, świeżymi owocami. Smacznego!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode