Przepyszny mus czekoladowy z malinami
KONIEC ŻARTÓW. Ostatni weekend wakacji ☀️ wymaga pożegnania i celebracji ?. Schłodzony musik czekoladowo-kokosowy (lub jeżynami) to idealny kandydat na tę okazję ?. Jak to zwykle na Warzywizm.pl – przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Polecam bardzo mocno!
Składniki
- 1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego w lodówce przez min. 4-5 godzin
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70-85% (100g)
- 1 łyżka cukru pudru (można pominąć)
- 1 szklanka malin lub jeżyn
- 1 łyżeczka kakao (do ozdoby, można pominąć)
Instrukcje
-
Mleczko kokosowe schładzamy w lodówce kilka godzin (lub całą noc).
-
Czekoladę połamaną na kawałki roztapiamy w kąpieli wodnej. Co to znaczy? To znaczy, że w średnim garnku zagotowujemy wodę do połowy wysokości garnka. W mniejszym garnku umieszczamy połamaną czekoladę i mniejszy garnek kładziemy na większy garnek (mniejszy garnek może dotykać tafli wody, ale nie musi). Mieszamy czekoladę łyżką lub silikonową łopatką (polecam silikonowe łopatki!) do momentu jej rozpuszczenia. Czekoladę odstawiamy na kilkanaście minut do ostudzenia. Połamaną czekoladę można też rozpuścić w miseczce w mikrofalówce (uważaj, żeby nie zaczęła bąbelkować, ma się tylko delikatnie stopić).
-
Puszkę schłodzonego mleczka kokosowego otwieramy i przekładamy z niej do wysokiej miski interesującą nas część tj. śmietankę kokosową, czyli gęstą część mleczka. W wysokiej misce lub pojemniku do ubijania ubijamy śmietankę wraz z jedną łyżką cukru pudru za pomocą elektrycznej ubijaczki (ja w moim blenderze zmieniłam w tym celu końcówkę do blendowania na końcówkę do ubijania) albo ręcznie ubijamy przez 3-5 minut, do momentu powstania gładkiej, puszystej masy.
-
Do ubitej śmietanki dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę, mieszamy za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki.
-
Mus wykładamy do małych miseczek/pucharków, posypujemy kakao w proszku (ten krok można pominąć), a na wierzch wykładamy maliny lub jeżyny. Mus można schłodzić w lodówce, a jeśli zamierzasz go zjeść później (jeśli Ci się uda!), przechowuj go w lodówce do 2 dni.