Tofurniczki bez pieczenia
Aksamitna, delikatna masa tofurnikowa. Pokryta polewą orzechową, posypana pistacjami. A to wszystko wegańskie i bez pieczenia!
Składniki
- SPÓD:
- 4 łyżki płatków owsianych (albo mąki migdałowej)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 ½ łyżki syropu klonowego (albo płynnego miodu)
- 1 łyżka oleju kokosowego (albo ew. płaska łyżka masła orzechowego)
- MASA:
- 1 kostka tofu naturalnego 180g
- ½ puszki mleczka kokosowego 200ml (2 łyżki gęstej śmietanki odłóż do polewy)
- sok i skórka z ½ cytryny (3 łyżki soku)
- 2-3 łyżki cukru pudru lub innego
- 1 łyżeczka agaru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (uwaga ekstrakt to nie tani aromat wanilinowy!) lub mielonej wanilii
- ¼ łyżeczki soli
- POLEWA:
- 2 łyżki gęstej kokosowej śmietanki (odłożone z ½ puszki mleczka kokosowego)
- 1 czubata łyżeczka masła orzechowego (fistaszkowego albo z innych orzechów, u mnie z pistacji)
- ORAZ:
- garść posiekanych pistacji, jadalne kwiaty lub kolorowa posypka cukiernicza
- 6-8 silikonowych foremek na muffinki
Instrukcje
-
Przygotowujemy spód. Płatki owsiane mielimy za pomocą blendera ręcznego (lub w małym zamykanym pojemniku blendera) na pyłek - nie musi być drobny. Zamiast mielonych płatków owsianych można użyć mielonych migdałów (lub innych orzechów). Do zmielonych płatków/migdałów dodajemy wiórki kokosowe, syrop klonowy i olej kokosowy (lub masło orzechowe, spód z masłem orzechowym będzie smaczny, ale będzie mniej twardy, a bardziej elastyczny, i nieco trudniejszy do wyciągnięcia z foremek). Składniki na spód mieszamy łyżką, mamy uzyskać gęstą masę, którą można będzie wykleić spód foremek. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj 1 łyżeczkę wiórków kokosowych, a jeśli zbyt gęsta - odrobinę więcej oleju kokosowego i wymieszaj ponownie. Masą wypełnij (po 1 czubatej łyżeczce) dno silikonowych foremek na muffiny.
-
Przygotowujemy masę tofurnikową. Kostkę tofu kruszymy w rękach do wysokiego pojemnika blendera ręcznego, wlewamy sok z cytryny i dodajemy skórkę z cytryny. Blendujemy na gładką masę, odstawiamy na bok. W małym garnuszku na niewielkiej mocy palnika podgrzewamy ½ puszki mleczka kokosowego (2 łyżki gęstej kokosowej śmietanki odłóż wcześniej do innego garnuszka/miseczki, użyjemy jej do polewy). Dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy lub mieloną wanilię, szczyptę soli, mieszamy. Dodajemy ½ łyżeczki roślinnej substancji żelującej agar-agar i mieszamy przez 30-60 sekund za pomocą trzepaczki lub widelca. Gorący płyn przelewamy do zblendowanego tofu i blendujemy ze sobą. Masę tofurnikową wlewamy do foremek ze spodem (po około 2 łyżki na foremkę).
-
Przygotowujemy polewę. W garnuszku na małej mocy palnika roztapiamy 2 łyżki gęstej śmietanki kokosowej. Kiedy jest już płynna, dodajemy 1 lekko czubatą łyżkę masła orzechowego lub pistacjowego, mieszamy trzepaczką lub widelcem. Odstawiamy do ostygnięcia.
-
Mini tofurniczki (spód + masa tofurnika) odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie na 1 godzinę (lub dłużej) do lodówki. Po tym czasie polewamy je polewą z mleczka kokosowego i masła orzechowego. Z wierzchu możemy je posypać posiekanymi pistacjami, kolorową posypką cukierniczą albo w wersji wykwintnej - jadalnymi kwiatami świeżymi (bratki) lub suszonymi (róż, dzikiego ślazu lub bławatka).