Pieczone ziemniaki po meksykańsku
Nasze narodowe, ulubione warzywo w lekko egzotycznym wydaniu. Ziemniaki pieczemy do uzyskania rumianej skórki i miękkiego wnętrza. A następnie nadziewamy doprawioną od serca fasolką w sosie i podajemy z awokado i zieleniną.
Z racji czasu pieczenia ziemniaków, to potrawa idealna na zimowy weekend albo do zaserwowania na specjalną okazję na rodzinnym stole.
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków, najlepiej dużych i o nienagannej skórce
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 45-50g koncentratu pomidorowego (½ słoiczka) ALBO 100ml krojonych pomidorów
- 1 nieduża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ awokado
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- po ½ łyżeczki: wędzonej papryki, słodkiej papryki, mielonej kolendry (lub pieprzu ziołowego)
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, ostrej papryki (możesz użyć świeżej ostrej papryczki)
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Instrukcje
-
Piekarnik nagrzewamy do 210°C. Ziemniaki myjemy, w razie potrzeby szorujemy, nie obieramy ze skórki. Ziemniaki smarujemy 1 łyżką oleju, wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 1h. Po tym czasie powinny mieć zbrązowiałą skórkę i powinny być miękkie. W razie potrzeby piecz je nieco dłużej, przez kolejne 10-15 minut.
-
W międzyczasie posiekaj czerwoną cebulę w kosteczkę oraz drobno posiekaj czosnek. W garnku lub w małej patelni rozgrzej na średniej mocy palnika 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, smaż 2 minuty. Dorzuć czosnek, smaż kilkanaście sekund.
-
Do garnka dodaj opłukaną pod bieżącą wodą czerwoną fasolę z puszki. Dodaj przyprawy: wędzoną paprykę, słodką paprykę, mieloną kolendrę (lub pieprz ziołowy), sól pieprz, ostrą paprykę, sos sojowy. Wymieszaj fasolę z przyprawami. Dodaj koncentrat pomidorowy, zmniejsz moc palnika i podduś przez 1-2 minuty. Odstaw garnek z palnika. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć passaty pomidorowej albo pomidorów z puszki (ok. 100ml) - zalej nimi fasolkę, zagotuj, po czym duś na małym gazie, do odparowania i zagęszczenia się sosu pomidorowego.
-
Pokrój awokado na małe kawałki, posiekaj natkę pietruszki.
-
Upieczone ziemniaki ponacinaj z wierzchu na krzyż. Wydrąż nieco upieczonego ziemniaka ze środka - niewiele, tylko tyle żeby udało się w zamian włożyć nieco fasolki w sosie. Nadziewaj ziemniaki fasolką, posyp awokado i posiekanym szczypiorkiem, opcjonalnie pokrojoną w plastrki ostrą papryczką i serwuj! Smacznego :).