udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasta z zielonej soczewicy z musztardą

Przepisów na smarowidła nigdy dość :D! Porządny chleb ze smarowidłem ze strączków i tyloma warzywami, ile uda się zmieścić na kanapce to dla mnie podstawa wyżywienia śniadaniowego, prowiantu na wyjście, a czasem też kolacji.

Lubię dodatek musztardy w smarowidłach. Nadaje gładkości i charakteru. W tej paście poza musztardą w roli wzmacniaczy smaku występują suszone pomidory, tahini i przyprawy: kumin i kolendra. Całość przepyszna.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

125g zielonej soczewicy (¼ standardowego opakowania)
¼ słoiczka suszonych pomidorów (5 połówek suszonych pomidorów)
1-2 łyżki musztardy
1 czubata łyżka tahini
½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
½ łyżeczki pieprzu ziołowego lub ⅓ łyżeczki mielonej kolendry
⅓ łyżeczki pieprzu
⅓ łyżeczki soli
opcjonalnie: ½ łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki oliwy lub oleju sezamowego
1-2 łyżki wody

Instrukcje

1
Zieloną soczewicę gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut).
2
Ugotowaną i wystudzoną soczewicę blendujemy z resztą składników. W razie potrzeby dodajemy 1 lub 2 łyżki wody.
3
Pastą smarujemy chleb i zajadamy z warzywami. Smacznego!
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode