Dip musztardowy do warzyw

Składniki

Kategorie specjalne

Wegański musztardowy dip na bazie tofu, który idealnie nadaje się do maczania w nim warzyw – zarówno świeżych (np. chrupiącej marchewki, papryki, ogóra czy selera), jak i grillowanych (bakłażana, cukinii, papryki, batatów). Świetnie sprawdzi się też podany do szaszłyków z grilla!

Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 1 kostka tofu wędzonego (180g)
  • 1 duża łyżka musztardy dijon
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki soku z cytryny (z ⅓ cytryny)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (można pominąć)
  • 2 łyżki oliwy
  • po ½ łyżeczki soli i pieprzu
  • ⅕ szklanki wody

Instrukcje

  • Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

    Dip musztardowy do warzyw

  • Dip z musztardą podajemy z warzywami - pieczonymi lub grillowanymi (np. Cukinia, papryka, bakłażan, ziemniaki) albo świeżymi (marchewka, ogórek, seler naciowy). Świetnie sprawdzi się do maczania szaszłyków z grilla. Smacznego!

    Dip musztardowy do warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close