Dip musztardowy do warzyw
Wegański musztardowy dip na bazie tofu, który idealnie nadaje się do maczania w nim warzyw – zarówno świeżych (np. chrupiącej marchewki, papryki, ogóra czy selera), jak i grillowanych (bakłażana, cukinii, papryki, batatów). Świetnie sprawdzi się też podany do szaszłyków z grilla!
Składniki
- 1 kostka tofu wędzonego (180g)
- 1 duża łyżka musztardy dijon
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki soku z cytryny (z ⅓ cytryny)
- 1 łyżeczka syropu klonowego (można pominąć)
- 2 łyżki oliwy
- po ½ łyżeczki soli i pieprzu
- ⅕ szklanki wody
Instrukcje
-
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
-
Dip z musztardą podajemy z warzywami - pieczonymi lub grillowanymi (np. Cukinia, papryka, bakłażan, ziemniaki) albo świeżymi (marchewka, ogórek, seler naciowy). Świetnie sprawdzi się do maczania szaszłyków z grilla. Smacznego!