Pasta słonecznikowo-pomidorowa z curry

Danie

Kategorie specjalne

Przepis na tą pastę stworzyłam na wzór mojej ulubionej kupnej pasty do pieczywa – „Pasty ze słonecznika z pomidorami i curry” marki Helcom, którą można dostać m.in. w niektórych sklepach portugalskiej sieci dyskontów i supermarketach.

Bazą są pestki słonecznika, które po zblendowaniu tworzą słonecznikowy twarożek, a dodatkiem smakowym – podsmażone krótko na oliwie pomidory oraz przyprawa curry.

Mam nadzieję, że i Wam skradnie serce. A jeśli nie macie głowy do gotowania – polecam tą sklepową wersję.

Szukasz innych past-smarowideł do chleba? Polecam ci zwłaszcza: przepis na domowy hummus z ciecierzycy ze słoika (znacznie tańszy w produkcji niż hummus ze sklepu, z lepszym składem i zero waste), pastę z ciecierzycy ze szczypiorkiem (tzw. bezjajeczną), awaryjną pastę z czerwonej fasoli z puszki i prosty smalczyk z białej fasoli, umamiczną pastę z wędzonego tofu, pastę z zielonej soczewicy. A jeśli szukasz w kuchni roślinnej smaków i tekstur przypominających nabiał, sprawdź serek z nerkowców do smarowania lub twardszy ser z nerkowców o smaku wędzonej papryki.

Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 1 szklanka pestek słonecznika (130-140g)
  • 1 średniej wielkości pomidor (150-170g)
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego ALBO 2-3 suszone pomidory z zalewy ALBO ½ łyżeczki wędzonej papryki ALBO 1 łyżka sosu sojowego (coś, co nada smaku umami)
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 3-5 łyżek wody
  • sok z 1/4 cytryny ALBO 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 lekko czubata łyżeczka przyprawy curry
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ⅓-½ łyżeczki soli

Instrukcje

  • Pomidora kroimy w kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) przez 5 minut, pomidor zacznie pięknie pachnieć i trochę się rozpadnie.
  • W naczyniu do blendowania umieszczamy pestki słonecznika, dodajemy sok z cytryny/ocet balsamiczny, ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy (lub suszone pomidory lub sos sojowy lub wędzoną paprykę), przyprawy (curry, pieprz, sól) i podsmażone na oliwie pomidory (łącznie z sokiem). Blendujemy blenderem ręcznym. Dodajemy wodę - powoli, po łyżce, żeby nie dać za dużo - aż do uzyskania pożądanej konsystencji (około 3-5 łyżek) i znów blendujemy.
  • Przechowujemy w lodówce do 5-6 dni i używamy jako smarowidła do pieczywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close