Makaron z sosem szpinakowym i pieczoną dynią

Przepisów na dania z makaronem nigdy dość. Zwłaszcza takie wykorzystujące sezonowe składniki, kolorowe i stanowiące dobrze zbilansowany, roślinny posiłek. Wszystko to i pełnia smaku w poniższym przepisie.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 300-350g makaronu
  • 160-170g czerwonej lub zielonej soczewicy (⅓ standardowego 500g opakowania)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) lub 300-400ml śmietanki roślinnej
  • 200g świeżego szpinaku (albo mrożony szpinak)
  • 1 cebula
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 mała dynia hokkaido albo ¾ średniej (ok. 900g bez pestek)
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • po ¾ łyżeczki: soli, kurkumy, pieprzu ziołowego (albo przyprawy garam masala albo kolendry), oregano, bazylii
  • po ½ łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki w proszku
  • opcjonalnie do podania: ⅓-½ natki pietruszki albo świeża bazylia

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Dynię kroimy w kostkę, rozkładamy równomiernie na papierze do pieczenia wysmarowanym delikatnie olejem. Pieczemy przez 30-40 minut, po tym czasie dynia będzie odpowiednio miękka.

    Makaron z sosem szpinakowym i pieczoną dynią

  • Soczewicę gotujemy - w zależności od rodzaju - czerwoną około 12 minut na niewielkiej mocy palnika uważając by się nie rozgotowała, zieloną około 30 minut. Odcedzamy.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy drobno, szpinak myjemy. Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy czosnek i mieszamy. Dodajemy szpinak, mieszamy. Wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Wsypujemy ugotowaną soczewicę i wlewamy mleczko kokosowe (lub śmietankę roślinną). Zmniejszamy nieco moc palnika i gotujemy sos przez 4-5 minut na małym gazie.

    Makaron z sosem szpinakowym i pieczoną dynią

  • Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  • Makaron mieszamy z sosem szpinakowo-soczewicowym oraz z upieczoną dynią. Danie możemy dodatkowo posypać natką pietruszki lub świeżą bazylią. Smacznego!

    Makaron z sosem szpinakowym i pieczoną dynią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close