Makaron z sosem szpinakowym i pieczoną dynią
Przepisów na dania z makaronem nigdy dość. Zwłaszcza takie wykorzystujące sezonowe składniki, kolorowe i stanowiące dobrze zbilansowany, roślinny posiłek. Wszystko to i pełnia smaku w poniższym przepisie.
Składniki
- 300-350g makaronu
- 160-170g czerwonej lub zielonej soczewicy (⅓ standardowego 500g opakowania)
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) lub 300-400ml śmietanki roślinnej
- 200g świeżego szpinaku (albo mrożony szpinak)
- 1 cebula
- 3 -4 ząbki czosnku
- 1 mała dynia hokkaido albo ¾ średniej (ok. 900g bez pestek)
- 3 łyżki oleju do smażenia
- po ¾ łyżeczki: soli, kurkumy, pieprzu ziołowego (albo przyprawy garam masala albo kolendry), oregano, bazylii
- po ½ łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki w proszku
- opcjonalnie do podania: ⅓-½ natki pietruszki albo świeża bazylia
Instrukcje
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Dynię kroimy w kostkę, rozkładamy równomiernie na papierze do pieczenia wysmarowanym delikatnie olejem. Pieczemy przez 30-40 minut, po tym czasie dynia będzie odpowiednio miękka.
-
Soczewicę gotujemy - w zależności od rodzaju - czerwoną około 12 minut na niewielkiej mocy palnika uważając by się nie rozgotowała, zieloną około 30 minut. Odcedzamy.
-
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy drobno, szpinak myjemy. Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy czosnek i mieszamy. Dodajemy szpinak, mieszamy. Wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Wsypujemy ugotowaną soczewicę i wlewamy mleczko kokosowe (lub śmietankę roślinną). Zmniejszamy nieco moc palnika i gotujemy sos przez 4-5 minut na małym gazie.
-
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
-
Makaron mieszamy z sosem szpinakowo-soczewicowym oraz z upieczoną dynią. Danie możemy dodatkowo posypać natką pietruszki lub świeżą bazylią. Smacznego!