Zupa krem z białych szparagów
Wegańska zupa z białych szparagów – na warzywnym bulionie, z roślinną śmietanką lub mleczkiem kokosowym.
Robi się ją dziecinnie prosto i szybko, potrzebne jest zaledwie kilka składników. A wychodzi delikatna i wytworna. Podana w towarzystwie bardziej sycących dodatków śmiało nada się na obiad czy kolację.
Składniki
- 2 pęczki białych szparagów
- ⅓-½ pora (biała część)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 750ml bulionu warzywnego (może być kupny w paście, np. Winiary bulion warzywny)
- 200ml mleczka kokosowego albo śmietanki sojowej
- 2 łyżki oleju
- do podania: oliwa, sezam, pieczywo i dodatki (np. hummus, kiełki)
Instrukcje
-
Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę, pora myjemy i kroimy w grube plastry, czosnek obieramy. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki (odcinamy i wyrzucamy ok. ⅓ szparaga), resztę kroimy na mniejsze kawałki.
-
W garnku rozgrzewamy na średniej mocy palnika 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i pora i smażymy 2 minuty. Wrzucamy szparagi i czosnek, smażymy 1-2 minuty. Warzywa zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy na niewielkim gazie do 15 minut lub do momentu kiedy szparagi zmiękną (ja miałam bardzo grube szparagi, i gotowały się 15 minut).
-
Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i blendujemy zupę ręcznym blenderem na krem. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
-
Zupę proponuję podawać z chrupiącym, grillowanym pieczywem np. posmarowanym hummusem i posypanym kiełkami.