Zupa krem z białych szparagów

Danie

,

Kategorie specjalne

Wegańska zupa z białych szparagów – na warzywnym bulionie, z roślinną śmietanką lub mleczkiem kokosowym.

Robi się ją dziecinnie prosto i szybko, potrzebne jest zaledwie kilka składników. A wychodzi delikatna i wytworna. Podana w towarzystwie bardziej sycących dodatków śmiało nada się na obiad czy kolację.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 2 pęczki białych szparagów
  • ⅓-½ pora (biała część)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 750ml bulionu warzywnego (może być kupny w paście, np. Winiary bulion warzywny)
  • 200ml mleczka kokosowego albo śmietanki sojowej
  • 2 łyżki oleju
  • do podania: oliwa, sezam, pieczywo i dodatki (np. hummus, kiełki)

Instrukcje

  • Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę, pora myjemy i kroimy w grube plastry, czosnek obieramy. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki (odcinamy i wyrzucamy ok. ⅓ szparaga), resztę kroimy na mniejsze kawałki.
  • W garnku rozgrzewamy na średniej mocy palnika 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i pora i smażymy 2 minuty. Wrzucamy szparagi i czosnek, smażymy 1-2 minuty. Warzywa zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy na niewielkim gazie do 15 minut lub do momentu kiedy szparagi zmiękną (ja miałam bardzo grube szparagi, i gotowały się 15 minut).
  • Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i blendujemy zupę ręcznym blenderem na krem. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

    Zupa krem z białych szparagów

  • Zupę proponuję podawać z chrupiącym, grillowanym pieczywem np. posmarowanym hummusem i posypanym kiełkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close