udostępnij
cookmode
na bloga image_6483441(58)

Owsianka marchewkowa

Owsianka marchewkowa niczym ciasto marchewkowe – pachnąca korzennymi przyprawami, podana z bakaliami.

Z podanych składników wychodzą dwie średnio-małe albo jedna bardzo pokaźna porcja :).

na bloga image_6483441(58)

Składniki

1 średnia marchewka (130-140g)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mleka sojowego/migdałowego (można zastąpić 1 szklanką wody plus łyżką masła orzechowego)
1 szklanka wody
1 łyżka siemienia lnianego (mielonego albo w ziarenkach) lub nasion chia
1 lekko czubata łyżeczka przyprawy do piernika albo : ½ łyżeczki cynamonu, ⅓ łyżeczki imbiru, ⅓ łyżeczki kardamonu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki kurkumy
do podania: 2 łyżki masła orzechowego/migdałowego, suszone owoce (u mnie figi i rodzynki), garść migdałów, syrop klonowy/z agawy, ew. mak do posypania

Instrukcje

1
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
2
Startą marchewkę, płatki owsiane, siemię lniane lub chia wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą i mlekiem roślinnym (jeśli nie masz mleka roślinnego, użyj 1 szklankę więcej wody i dodaj łyżkę masła orzechowego). Zagotowujemy lekko - ja palnik włączam na szóstkę (w 9-stopniowej skali) na 1 minutę, a następnie mieszam, żeby owsianka nie przywarła do dna i zmniejszam moc palnika do trójki i gotuję kilka minut, mieszając co jakiś czas.
3
Owsiankę podajemy z suszonymi owocami (polecam rodzynki i figi), polaną syropem klonowym, z pokrojonymi migdałami i masłem orzechowym/migdałowym, można ją posypać makiem. Smacznego!
image_6483441(58)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode