Czekoladowe medaliony z granatem i pistacjami

Składniki

, ,

Danie

Kategorie specjalne

Składniki

  • 100g gorzkiej czekolady (64-85%)
  • ¼ niewielkiego granatu
  • 15g pistacji (waga bez łupinek)

Instrukcje

  • Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej: w małym garnku zagotowujemy ¾-1 szklankę wody. Na wierzch garnka stawiamy metalową miskę (ja mam miskę, której krawędzie trzymają się na krawędziach garnka, dzięki czemu miska nie wpada). Jeśli nie mamy odpowiedniej miski dopasowanej do garnka, możemy na garnek położyć sitko, a na nie miskę metalową lub plastikową. Do miski wsypujemy pokruszoną na małe kawałki (albo drobno pokrojoną - wtedy szybciej się stoi) czekoladę. Wyłączamy palnik i czekamy aż czekolada się stopi do płynnej konsystencji, mieszając ją regularnie silikonową szpatułką lub łyżką. W razie potrzeby, jeśli czekolada się nie topi, jeszcze raz zagotowujemy lekko wodę w garnku, po czym wyłączamy palnik i mieszamy czekoladę do stopienia.
  • W międzyczasie siekamy pistacje drobno oraz obieramy pestki granatu.
  • Na desce do krojenia rozkładamy kawałek papieru do pieczenia. Nakładamy po 1 łyżce czekolady i rozlewamy ją po papierze do pieczenia, tworząc kółka. Czekoladowe medaliony posypujemy pestkami granatu oraz posiekanymi pistacjami. Wstawiamy do lodówki na 0,5-1h do stężenia.
  • Czekoladowe medaliony przechowujemy w lodówce do 3 dni. Smacznego!

    Czekoladowe medaliony z granatem i pistacjami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close