Kanapki z pomidorem i nektarynką z wystrzałową posypką
Nektarynki, brzoskwinie lub morele w wytrawnych posiłkach? Tak, poproszę!
Te owoce świetnie komponują się z pomidorem – dodają mu słodyczy i jeszcze więcej soczystości. A żeby całość zyskała niebanalnego charakteru, warto dodać do połączenia pomidora i nektarynki coś chrupiącego i lekko ostrego. Tak powstał pomysł na wystrzałową chrupiącą posypkę, którą posypałam kanapki z pomidorem i nektarynką. Zapraszam na przepis.
Składniki
- 2 bajlge lub duże bułki
- 1 średni lub 2 małe pomidory
- 1-2 nektarynki lub brzoskwinie
- ½ czerwonej cebuli
- 1 garść posiekanego szczypiorku lub listki kolendry
- hummus (u mnie buraczany) lub inna pasta do posmarowania kanapek
- WYSTRZAŁOWA POSYPKA:
- 2 łyżki panko (albo bułki tartej)
- 2 łyżki sezamu
- po ½ łyżeczki: przyprawy 5 smaków (“chińskiej”), słodkiej papryki, kurkumy, gochugaru (gochugaru można zastąpić ¼-⅓ łyżeczki ostrej papryki)
- 3 łyżki oliwy
Instrukcje
-
Przygotowujemy posypkę: patelnię rozgrzewamy na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali), wsypujemy na nią panko i sezam. Podprażamy około 1 minuty na suchej patelni, aż zaczną się delikatnie rumienić - wówczas zmniejszamy moc palnika (do czwórki-piątki), wsypujemy przyprawy, mieszamy. Dolewamy oliwę i szybko mieszamy całość, po czym zdejmujemy patelnię z palnika.
-
Pomidora kroimy na plastry, nektarynkę na kawałki, cebulę w pióra, szczypiorek siekamy.
-
Bajgle lub bułki smarujemy hummusem (albo innym wegańskim smarowidłem). Na smarowidło wykładamy: cebulę, pomidora, nektarynki/brzoskwinie, posypujemy posypką z panko i sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem (zamiast szczypiorkiem możemy udekorować świeżą kolendrą). Smacznego!