Bajgle z panierowanym tofu
Grubo nadziana wegańska kanapka. Bajgiel, hummus, plastry tofu podsmażone w kukurydzianej panierce i warzywa.
Jedzonko proste w formie, a zarazem na bogato, polecam!
Składniki
- 1 kostka tofu naturalnego (albo wędzonego)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 bajgle
- 3 łyżki hummusu albo innej pasty do pieczywa
- kilka cienko pokrojonych plasterków ogórka
- 1 pomidor (u mnie żółty)
- 2 liście sałaty
- mała garść posiekanego szczypiorku albo natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu wegańskiego (albo musztardy)
- 1-2 szczypty soli
Instrukcje
-
Kostkę tofu kroimy na cienkie plastry - ja pokroiłam je w poprzek na 6 cieniutkich plastrów.
-
Do talerza o płaskim dnie wsypujemy 2 łyżki mąki kukurydzianej i 1 łyżkę płatków drożdżowych, mieszamy. Plastry tofu kładziemy w mieszankę mąki i płatków drożdżowych, dociskamy, aby się nią obkleiły.
-
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy plastry tofu w panierce. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, na koniec solimy 1-2 szczyptami soli.
-
Bajgle przekrawamy i smarujemy - dolną część pastą do pieczywa (np. hummusem), górną - wegańskim majonezem albo musztardą. Na dolną część wykładamy liść sałaty, następnie plasterki ogórka, usmażone plastry tofu, dalej pomidora i ewentualnie posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego!