Bajgle z panierowanym tofu

Składniki

,

Kategorie specjalne

Grubo nadziana wegańska kanapka. Bajgiel, hummus, plastry tofu podsmażone w kukurydzianej panierce i warzywa.

Jedzonko proste w formie, a zarazem na bogato, polecam!

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 kostka tofu naturalnego (albo wędzonego)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 bajgle
  • 3 łyżki hummusu albo innej pasty do pieczywa
  • kilka cienko pokrojonych plasterków ogórka
  • 1 pomidor (u mnie żółty)
  • 2 liście sałaty
  • mała garść posiekanego szczypiorku albo natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu wegańskiego (albo musztardy)
  • 1-2 szczypty soli

Instrukcje

  • Kostkę tofu kroimy na cienkie plastry - ja pokroiłam je w poprzek na 6 cieniutkich plastrów.
  • Do talerza o płaskim dnie wsypujemy 2 łyżki mąki kukurydzianej i 1 łyżkę płatków drożdżowych, mieszamy. Plastry tofu kładziemy w mieszankę mąki i płatków drożdżowych, dociskamy, aby się nią obkleiły.
  • Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy plastry tofu w panierce. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, na koniec solimy 1-2 szczyptami soli.
  • Bajgle przekrawamy i smarujemy - dolną część pastą do pieczywa (np. hummusem), górną - wegańskim majonezem albo musztardą. Na dolną część wykładamy liść sałaty, następnie plasterki ogórka, usmażone plastry tofu, dalej pomidora i ewentualnie posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close