Mrożone banany w czekoladzie
Przekąska o super składzie – tylko banan, gorzka czekolad i orzeszki. Idealna na upał, dla dzieci, dla osób szukających alternatyw dla tradycyjnych słodyczy i odstawiających cukier.
A jeśli szukasz więcej inspiracji na proste przekąski, sprawdź: przekąskę w 1 minutę z banana i masła orzechowego, która wiele razy uratowała mnie z kryzysu energetycznego (pyszna zwłaszcza na zimno, schłodzona w lodówce), przekąskę z wegańskiego jogurtu z ziarenkami, najprostszy wegański shake energetyczny, czy milkshake truskawkowy z fasolą.
Składniki
- 2 banany
- 50g czekolady >70%
- 1-2 łyżki masła orzechowego albo oleju kokosowego/śmietanki kokosowej (można pominąć)
- garść orzeszków ziemnych lub innych orzechów (ok. 20g)
- patyczki do lodów albo coś w ich roli - u mnie bambusowe pałeczki do ryżu
Instrukcje
-
Banany* nadziewamy na patyczki lub pałeczki. Robimy to powoli, jeśli banan zacznie pękać - ściskamy go jedną ręką ;), a drugą powoli wciskamy patyczek. Jeśli banan lekko pęknie, nie przejmuj się, po zmrożeniu i polaniu czekoladą będzie lepiej trzymał się patyczka Patyczek wciskamy przynajmniej do ½-¾ długości banana. Banany na patyczkach wkładamy do zamrażarki na minimum 3 godziny - w tym czasie się zmrożą. *Alternatywnie banany możemy przekroić w połowie i każdą połówkę nadziać na patyczek, powinno być to nieco łatwiejsze niż nadziewanie na patyczek całego banana.
-
Orzeszki siekamy drobno nożem.
-
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - czyli do jednej metalowej/szklanej miski kruszymy drobno czekoladę i wkładamy ją do drugiej miski/garnka z gorącą wodą. Czekolada pod wpływem pary wodnej/gorąca wody spod spodu się stopi. Mieszamy ją, aby równomiernie się stopiła. Dodajemy 1-2 łyżki masła orzechowego albo oleju kokosowego (lub śmietanki kokosowej), zdejmujemy z kąpieli wodnej.
-
Banany wyciągamy z zamrażarki i kładziemy na folii aluminiowej/do pieczenia. Stopioną czekoladą polewamy banany, a potem posypujemy je posiekanymi orzeszkami. Trzeba to robić sprawnie, ponieważ czekolada na zmrożonych bananach może dość szybko zastygać. Następnie banany z powrotem wkładamy do zamrażarki na kilkanaście minut albo dłużej, do stężenia czekolady
-
Ja banany polewam tylko z jednej strony. Jeśli chcesz, żeby były oblane i posypane z obu stron, po polaniu z pierwszej strony włóż je do zamrażarki. Po kilkunastu minutach wyciągnij i polej dodatkową ilością stopionej czekolady (ok. 20g) i posyp orzeszkami.