Tofucznica z pomidorem

Składniki

, ,

Danie

Kategorie specjalne

Co dieta roślinna proponuje na śniadanie oprócz kanapek, hummusu, wege pasztetów, owsianek (u mnie rzadkie), wege burgerów i kiełbasek? Na przykład tofucznicę, czyli roślinny odpowiednik jajecznicy.

Jak wypada tofucznica w porównaniu z jajecznicą jeśli chodzi o wartości odżywcze? Jajecznica ma większą zawartość witaminy A i B12, a tofucznica – więcej witaminy C i K. Natomiast tofucznica jest zdecydowanie bogatsza biało (!) i aminokwasy, składniki mineralne (żelazo, wapń, magnez itd.), w przeciwieństwie do jajecznicy nie ma cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Dostarcza za to zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych LA i ALA (które m.in. pomagają w utrzymaniu prawidłowego cholesterolu we krwi i wpływają na kondycję komórek nerwowych i mózgu).

Źródło: https://salaterka.pl/tofucznica-vs-jajecznica/ (podziękowania dla Salaterka.pl za tę analizę!).

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 kostka tofu naturalnego (180g)
  • 1 średni pomidor
  • ½ cebuli (można pominąć)
  • 1 łyżka oleju do smażenia (rzepakowy, kokosowy lub inny)
  • przyprawy: ⅓ łyżeczki kurkumy (można pominąć, jest głównie dla koloru, albo zastąpić przyprawą curry), ⅓ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, ⅓ łyżeczki soli, ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
  • do podania: garść posiekanego szczypiorku

Instrukcje

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę lub cienkie pióra (możesz zrezygnować z cebuli). Pomidora kroimy w średnią kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy cebulę, smażymy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) przez 2 minuty.
  • Tofu odsączamy z wody i rozgniatamy na drobne kawałki palcami lub rozgniatamy za pomocą widelca. Tofu wsypujemy na patelnię, dodajemy kurkumę (lub przyprawę curry) paprykę w proszku, Mieszamy i smażymy przez 1 minutę.
  • Na patelnię dodajemy pokrojonego pomidora oraz sól i pieprz. Dusimy przez kolejne 3-4 minuty. Jeśli pomidor był wodnisty i tofucznica wyszła za rzadka - możemy podsmażyć ją chwilę dłużej i pozwolić wodzie odparować. Jeśli tofucznica wyszła sucha - na patelnię dolewamy 1-2 łyżki wody i mieszamy. Opcjonalnie wsypujemy płatki drożdżowe (jeśli tylko je masz - polecam).
  • Przed podaniem tofucznicę warto posypać posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem z wege smarowidłami, sałatą i warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close