Owsianka z karmelizowanym bananem
Grzeszna owsianka, dzięki której bananowy aromat rozniesie się po całym domu. Jeśli mieliście plany na inne śniadanie – pora je zweryfikować!
Zapraszam też na inne moje przepisy na wegańskie owsianki:
- owsiankę z cukinią
- owsiankę marchewkową
- owsiankę czekoladową
- orzeźwiającą, kwaskowatą owsiankę
- jesienną owsiankę ze śliwką
- najlepszy orzechowy sos do owsianki
- a także wyjątkową wytrawną owsiankę
Składniki
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka (2 razy więcej niż płatków) wody lub mleka roślinnego (albo pół na pół)
- 1 łyżka nasion chia
- 1 banan
- 1 łyżka oleju kokosowego albo rzepakowego
- 1 łyżka syropu klonowego albo cukru trzcinowego/kokosowego
- opcjonalnie: ¼ łyżeczki cynamonu
- do podania: 1 łyżka masła orzechowego i/lub orzechy, pestki granata albo inne świeże owoce
Instrukcje
-
Płatki owsiane i nasiona chia zalewamy 2 razy większą ilości wody (niż było płatków). Ja tym razem użyłam ½ szklanki płatków owsianych, ½ szklanki wody i ½ szklanki mleka sojowego. Płatki zagotowujemy lekko w garnuszku, zmniejszamy moc palnika (ja zmniejszyłam do dwójki w 9-stopniowej skali) i gotujemy 5 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji.
-
Banana kroimy wzdłuż na 2 lub 3 plastry. Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 1 łyżkę oleju i wrzucamy banana. Smażymy około 3 minuty do zarumienienia. Delikatnie, najlepiej za pomocą dwóch łopatek, przewracamy na drugą stronę i smażymy 1 minutę. Banana zalewamy 1 łyżką syropu klonowego albo cukru (trzcinowego lub kokosowego) oraz opcjonalnie posypujemy cynamonem, pozwalamy mu się skarmelizować przez kolejne 2 minuty.
-
Owsiankę podajemy z usmażonym, skarmelizowanym bananem, z masłem orzechowym albo orzechami (czyli źródłem białka) i świeżymi owocami (czyli źródłem witamin, w tym witaminy C). Smacznego!