Zdrowiutka, lekko kwaskowata pasta do pieczywa, istna kopalnia witaminy C!
Z podanych składników wychodzi dość mała ilość pasty i może to utrudniać jej zblendowanie, więc radzę od razu zrobić pastę z podwójnej ilości.
-
1 pęczek pietruszki
-
sok z ¼ cytryny
-
1 niewielki ząbek czosnku
-
3-4 łyżki pestek słonecznika
-
3-4 łyżki oliwy
-
szczypta soli i pieprzu (na końcówkę łyżeczki)
-
opcjonalnie: 1 łyżeczka płatków drożdżowych - jeśli je dodasz, dodaj także łyżkę wody
-
Od pęczka pietruszki odrywamy najgrubsze łodyżki - te drobniejsze można zostawić, zblendują się.
-
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy.
-
Pastę podajemy jako smarowidło do pieczywa, do burgerów, placków itp.