udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makaron z pesto buraczanym

Bulwy górą! Szczególnie w zimie, kiedy są tanie i łatwo dostępne. A zrobić można z nich zadziwiająco wiele smacznych potraw.

Pieczone buraczki blendujemy z dodatkami na pesto. Serwujemy z makaronem. Kolory na talerzu wychodzą piękne!

PS. Takie pesto można też oczywiście wcinać z chlebkiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

400g spaghetti lub innego makaronu
2-3 średnie buraki, ok. 450-500g (ok. 2 szklanki pokrojonego w niewielką kostkę buraka po upieczeniu)
1/2 szklanki pestek słonecznika, płatków migdałowych lub nerkowców
3 łyżki oliwy
2-3 łyżki soku z cytryny
2 niewielkie ząbki czosnku
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu ziołowego albo kolendry (można pominąć)
1 czubata łyżeczka chrzanu lub musztardy chrzanowej lub innej musztardy (opcjonalnie, jeśli lubicie ostrzejsze smaki)
opcjonalnie do podania: garść roszponki lub rukoli, pestki słonecznika, płatki migdałowe

Instrukcje

1
Pieczemy buraki: umyte, nieobrane buraki pieczemy w piekarniku w 180-200°C przez 1-1,5h do miękkości (sprawdzamy nakłuwając buraka przez folię widelcem).
2
Buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki (wystarczy lekko ją odciągać tępym nożem) i kroimy w kostkę. Pokrojone buraki, pestki, oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, pieprz ziołowy/kolendrę i chrzan/musztardę umieszczamy w misce i blendujemy. Jeśli masa będzie za gęsta i ciężko będzie ją zblendować, do masy można dodać 1 łyżkę przegotowanej/butelkowanej wody.
3
Makaron gotujemy i najlepiej jeszcze ciepły mieszamy z pesto buraczanym. Podajemy z zieleniną (np. roszponką jak u mnie), można dodatkowo posypać pestkami.
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode