udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chana masala, czyli ciecierzyca w przyprawach

Proste danie z Indii, nad którym się nie napracujesz. Żeby je przyrządzić, trzeba tylko mieć w kuchni kilka przypraw, umieć pokroić cebulę i mieszać zawartością patelni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200g ryżu
1 duży słoik ciecierzycy (400g ciecierzycy po odsączeniu z zalewy, niecałe 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy)
1 puszka krojonych pomidorów (400g)
1 niewielka cebula albo ½ dużej cebuli
2 ząbki czosnku (1 łyżka czosnku po starciu na tarce)
3-4 cm kawałek imbiru (1 łyżka imbiru po starciu na tarce)
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka kolendry (mielonej albo w ziarenkach starej w moździerzu)
1 łyżeczka przyprawy garam masala (można zastąpić: ⅓ łyżeczki kuminu oraz po szczypcie: cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu)
¾ łyżeczki kurkumy
¼-¾ łyżeczki chili/ostrej papryki proszku
1 łyżka cukru trzcinowego/kokosowego/syropu z agawy lub klonowego albo białego cukru
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
75-100ml wody (⅓-½ szklanki)
do podania: świeża kolendra, ćwiartki cytryny lub limonki

Instrukcje

1
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
2
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i zmniejszamy ogień (u mnie piątka). Smażymy 5 minut mieszając, do zeszklenia cebuli.
3
Do cebuli czosnek i imbir, mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, garam masala, chili i kurkumę. Mieszamy przez 2 minuty pilnując, aby przyprawy się nie spaliły, można obniżyć nieco gaz palnika (do czwórki).
4
Na patelnię dodajemy ciecierzycę, pomidory krojone z puszki oraz łyżkę cukru. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (trójka-czwórka) przez 15 minut (w międzyczasie gotujemy ryż), a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5-7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ryżem, limonką i ew. świeżymi listkami kolendry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode