Makaron ryżowy z bobem i rzodkiewką
W tym sezonie bób mnie całkiem pochłonął. Nie mogę przejść obok niego obojętnie, ilekroć widzę go na straganie. Ciągle mam na niego nowe pomysły. Kończy się to kupowaniem bobu 1-2 razy w tygodniu, i kolejnymi przepisami z jego udziałem. Czy ten przepis będzie ostatnim przepisem z bobem w tym sezonie? Czas pokaże.
W tym daniu bób i rzodkiewka występują w odsłonie azjatyckiej, w towarzystwie makaronu ryżowego i klasycznego zestawu przypraw do stir-fry (imbir, czosnek, sos sojowy – bezglutenowcy mogą go zastąpić pastą miso, sok z limonki lub cytryny, syrop z agawy lub cukier). Twista nadajemy daniu dekorując je na talerzach – obok szczypiorku, warto posypać je podprażonym na suchej patelni panko albo orzeszkami ziemnymi.
Jest smacznie, świeżo, letnio. I patrzcie tylko na te kolory!
Inne przepisy z bobem:
- Ziemniaczki z bobem i suszonymi pomidorami – moje ulubione danie lipca 2021
- Bób w przyprawach – polecam do zajadania na kolację z chrupiącym chlebem i oliwą
- Makaron z pomidorami i bobem
- Sycąca sałatka z bobem i fasolką szparagową
- Bobbus, czyli hummus z bobu
Składniki
- 250g makaronu ryżowego (albo innego azjatyckiego)
- 500g bobu (przed obraniem)
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 limonka lub ¾ cytryny
- 4 łyżki sosu sojowego (albo 2 łyżki pasty miso + 4 łyżki wody)
- 1 łyżka syropu z agawy (lub klonowego lub cukru trzcinowego)
- 3 łyżki oleju do smażenia (1 łyżkę - ostatnią dolewaną - warto zastąpić olejem sezamowym)
- do podania: garść posiekanego szczypiorku, garść panko lub orzeszków ziemnych, ewentualnie ostry sos np. sriracha
Instrukcje
-
Przepłukany bób gotujemy (w łupinkach) na średnim gazie do miękkości - u mnie około 12 minut. Bób przelewamy na sitku zimną wodą z kranu, a następnie zalewamy zimną wodą (ja zmieniałam wodę 3 razy). Bób pomarszczy się i ostygnie i będzie łatwiejszy do obierania. Bób obieramy z łupinek.
-
Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki. Obrane czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki - powinno być po ok. 1 łyżce każdego z nich.
-
Makaron gotujemy według instrukcji - ja gotowałam 5 minut, po czym przelałam makaron zimną wodą.
-
Na patelni lub w woku rozgrzewamy na średniej mocy palnika (u mnie szóstka) 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy rzodkiewki i smażymy 3 minuty. Dorzucamy starty imbir i czosnek, mieszamy przez kilkanaście sekund. Dolewamy sos sojowy (albo pastę miso wymieszaną z ciepłą wodą), syrop z agawy, olej sezamowy i wyciskamy sok z ½ limonki, mieszamy. Wrzucamy bób i makaron, dolewamy ⅓ szklanki wody i mieszamy.
-
Makaron z warzywami podajemy posypany obficie szczypiorkiem (można też użyć świeżych listków kolendry). Można go posypać posiekanymi prażonymi, niesolonymi orzeszkami, albo jak ja - zarumienionym na suchej patelni panko (rodzaj azjatyckiej panierki), zarówno orzeszki, jak i panko będą przyjemnie chrupały w daniu. Makaron podajemy dodatkowo z kawałkiem limonki - sok wyciskamy tuż przed podaniem. Smacznego!