Dyniowy mac&cheese
Roślinny mac&cheese – czyli makaron z sosem „serowym”, w tym przepisie przygotowanym z purée dyniowego, nerkowców i płatków drożdżowych. Dosmaczony przyprawami, kremowy i pyszny.
Składniki
- 200g makaronu
- 300g upieczonej dyni hokkaido (u mnie ¼ średniej dyni hokkaido, ok. 350g przed pieczeniem)
- 100g nerkowców (⅘ szklanki)
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka pasty miso (jeśli nie masz - daj o 1 łyżkę więcej płatków drożdżowych i 2 łyżki sosu sojowego)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka mleka roślinnego (albo wody)
- po ½ łyżeczki: wędzonej papryki i pieprzu
- po ¼ łyżeczki: soli, cynamonu, gałki muszkatołowej, kurkumy (można pominąć)
- opcjonalne dodatki: płatki chili, suszone zioła (np. szałwia, estragon czy oregano) do posypania
Instrukcje
-
Dynię pieczemy. Warto upiec od razu całą dynię - np. w ćwiartkach. Z upieczonej dyni można zrobić purée, a następnie zamrozić je w plastikowych pojemnikach lub szklanych słoikach.
-
Nerkowce zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Nerkowce można też namoczyć w wodzie o temperaturze pokojowej przez kilka godzin (minimum 3-4h).
-
W pojemniku do blendowania lub garnku umieszczamy: upieczoną dynię, namoczone nerkowce, płatki drożdżowe, pastę miso, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny i wszystkie przyprawy (wędzoną paprykę, pieprz, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę). Blendujemy na gładko. Dodajemy mleko roślinne lub wodę - zaczynając od ½ szklanki, w razie potrzeby dodając więcej. Sos powinien mieć średnio gęstą konsystencję.
-
Sos zagotowujemy lekko w garnku, cały czas mieszając, by nie przywarł do dna. W razie potrzeby dolewamy mleka roślinnego i mieszamy. Gorący sos mieszamy z ugotowanym makaronem.
-
Serwując danie można je posypać płatkami drożdżowymi, płatkami chili, suszonymi lub świeżymi ziołami. Smacznego!