Wiosenna tarta – wegańska, ze szczypiorkową masą na bazie tofu, i rzodkiewkami (tak, można je smażyć i piec – są pyszne!). Ślicznotka :)!
Czas przygotowania
55 min
-
2 pęczki rzodkiewek
-
1 arkusz ciasta francuskiego (300g) - wiele jest wegańskich np. te z dyskontów
-
1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
-
100ml mleka roślinnego albo roślinnej śmietanki (np. sojowej)
-
sok z ⅓ cytryny
-
2 łyżki płatków drożdżowych
-
po ½ łyżeczki: soli, oregano, czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
-
po ⅓ łyżeczki: kurkumy, pieprzu (można pominąć)
-
½ pęczka szczypiorku
-
Piekarnik rozgrzewamy do 180st C (góra-dół).

-
Do pojemnika blendera (lub wyższego naczynia) wrzucamy pokruszoną kostkę tofu, płatki drożdżowe, przyprawy, większość szczypiorku (umyty) - resztę zachowujemy do posypania tarty po upieczeniu, wlewamy sok z cytryny i mleko roślinne. Całość Blendujemy na gładką masę.

-
Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy na blaszce (wówczas tarta będzie prostokątna) lub wykładamy nim formę do tarty (ja użyłam okrągłej formy do tarty) - w razie potrzeby je docinamy (ja z resztek upiekłam mini rogaliki).

-
Na cieście francuskim rozprowadzamy masę z tofu. Rzodkiewki myjemy i kroimy na połówki. Rzodkiewki rozkładamy równomiernie po masie z tofu.

-
Tartę wsuwamy do piekarnika na środkowej półce. Pieczemy przez 45-50 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta francuskiego.

-
Upieczoną tartę posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
