Tarta rzodkiewkowa „ślicznotka”

Kategorie specjalne

Wiosenna tarta – wegańska, ze szczypiorkową masą na bazie tofu, i rzodkiewkami (tak, można je smażyć i piec – są pyszne!). Ślicznotka :)!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 55 min

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 arkusz ciasta francuskiego (300g) - wiele jest wegańskich np. te z dyskontów
  • 1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
  • 100ml mleka roślinnego albo roślinnej śmietanki (np. sojowej)
  • sok z ⅓ cytryny
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • po ½ łyżeczki: soli, oregano, czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
  • po ⅓ łyżeczki: kurkumy, pieprzu (można pominąć)
  • ½ pęczka szczypiorku

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180st C (góra-dół).

    Tarta z rzodkiewkami “ślicznotka”

  • Do pojemnika blendera (lub wyższego naczynia) wrzucamy pokruszoną kostkę tofu, płatki drożdżowe, przyprawy, większość szczypiorku (umyty) - resztę zachowujemy do posypania tarty po upieczeniu, wlewamy sok z cytryny i mleko roślinne. Całość Blendujemy na gładką masę.

    Tarta z rzodkiewkami “ślicznotka”

  • Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy na blaszce (wówczas tarta będzie prostokątna) lub wykładamy nim formę do tarty (ja użyłam okrągłej formy do tarty) - w razie potrzeby je docinamy (ja z resztek upiekłam mini rogaliki).

    Tarta z rzodkiewkami “ślicznotka”

  • Na cieście francuskim rozprowadzamy masę z tofu. Rzodkiewki myjemy i kroimy na połówki. Rzodkiewki rozkładamy równomiernie po masie z tofu.

    Tarta z rzodkiewkami “ślicznotka”

  • Tartę wsuwamy do piekarnika na środkowej półce. Pieczemy przez 45-50 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta francuskiego.

    Tarta z rzodkiewkami “ślicznotka”

  • Upieczoną tartę posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

    Tarta z rzodkiewkami “ślicznotka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close