Zupa szparagowa z fasolą i pesto

Kategorie specjalne

,

Prosta i szybka w przygotowaniu. Wiosenna, wegańska zupa ze szparagami. Wzbogacona o roślinne białko (fasolę), przyprawiona zielonym pesto, posypana koperkiem.

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 1 pęczek szparagów (500g)
  • 3-4 średnie ziemniaki (400-500g)
  • ½ małego pora (lub ¼ dużego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasoli (lub 200-300g ugotowanej białej fasoli)
  • 1l bulionu warzywnego (u mnie 1l wody i 2 łyżki pasty bulionowej)
  • 200ml śmietanki roślinnej lub mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki zielonego pesto wegańskiego (ja użyłam kupnego, można pominąć i dać więcej koperku)
  • 3 łyżki oliwy
  • po ⅓ łyżeczki: kurkumy, pieprzu
  • ½ pęczka koperku

Instrukcje

  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora myjemy i kroimy cienko. Czosnek siekamy. Odcinamy końcówki od szparagów w ok. ¼ długości, dolne końcówki wyrzucamy, a resztę szparagów kroimy na 1cm kawałki.

    Zupa szparagowa z fasolą i pesto

  • W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy pora i smażymy 1 minutę. Wsypujemy ziemniaczki i smażymy 1 minutę mieszając. Dodajemy czosnek, mieszamy. Wlewamy 1l bulionu (lub wodę i pastę/kostkę bulionową). Przykrywamy garnek pokrywką, zupę zagotowujemy lekko i gotujemy około 10 minut.

    Zupa szparagowa z fasolą i pesto

  • Sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie (powinny nadawać się do nadziania na widelec, ale nie rozpadać się). Do zupy dorzucamy szparagi i gotujemy 3-4 minuty. Fasolę odsączamy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą na sitku. Dorzucamy do zupy.

    Zupa szparagowa z fasolą i pesto

  • Zupę przyprawiamy kurkumą i pieprzem. Wlewamy roślinną śmietankę. Dodajemy pesto (ten krok można pominąć - z pesto zupa jest intensywniejsza, ciekawsza w smaku, a bez pesto delikatna i kremowa), mieszamy z zupą.

    Zupa szparagowa z fasolą i pesto

  • Zupę podajemy posypaną koperkiem. Można ją jeść samą lub z pieczywem. Smacznego!

    Zupa szparagowa z fasolą i pesto

Komentarze:

  1. Przepyszna zupa, bardzo dziękuję za przepis 🙂

  2. Czy nadaje się ta zupa, żeby ją zmiksować? 🤔

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Marta! Ja sobie myślę, że taką zupę można śmiało zmiksować :). Podejrzewam, że w konsystencji wyjdzie dość gęsta zupa-krem (ze względu na fasolę), ale smakowo – domyślam się, że super. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close