udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bowl z wędzonym tofu i brokułem (+ sos z masła orzechowego)

Bowl z podsmażonym na złoto tofu, jędrnym brokułem, chrupiącą marchewką, pysznie przyrządzoną kaszą i fenomenalnym sosem z masła orzechowego. Bo sosy robią robotę, pamiętajcie kochani! <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

100g kaszy bulgur (waga przed ugotowaniem) albo kaszy jaglanej/ryżu
1 kostka tofu wędzonego (180g)
½ brokuła
1 niewielka marchewka
2 garści / ok. 50g szpinaku (albo jarmużu, rukoli, sałaty)
2 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka sezamu
½ łyżeczki przyprawy curry (albo słodkiej papryki w proszku)
opcjonalnie: kilka listków natki pietruszki/bazylii/szczypiorek
opcjonalnie: mały kawałek czerwonej kapusty + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka oliwy
Pyszny sos z masła orzechowego:
2 czubate łyżki masła orzechowego
2 łyżki soku z cytryny (z ⅓ cytryny)
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
mały kawałeczek imbiru (1-1,5 łyżeczki imbiru startego na tarce)
½ łyżeczki przyprawy curry
ok. 5 łyżek ciepłej wody

Instrukcje

1
Zagotowujemy wodę w dwóch garnkach - jeden do ugotowania kaszy bulgur, drugi - brokuła. Kaszę gotujemy około 10 minut, a brokuła około 5 minut na niewielkim gazie. Brokuła po ugotowaniu przelewamy zimną wodą na sitku, aby zatrzymać proces gotowania i żeby brokuł pozostał jędrny.
2
Wędzone tofu kroimy w kostkę lub inne bardziej finezyjne kształty. Na patelni na średnim gazie (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy tofu i smażymy obracając przez 5 minut, do zezłocenia.
3
W międzyczasie myjemy szpinak, a marchewkę obieramy ze skórki, a następnie zwykłą obieraczką do warzyw albo obieraczką julienne (u mnie zwykła) tniemy marchewkę na paseczki. Paseczki marchewki polewamy łyżką oliwy i rozprowadzamy ją po marchewce dłońmi.
4
Jeśli mamy czerwoną kapustę - siekamy ją dość drobno, a następnie przez 2-3 minuty uciskamy rękami (“masujemy”), by puściła nieco soku. Następnie mieszamy ją z łyżką oliwy i łyżką soku z cytryny.
5
Ugotowaną kasze bulgur (albo jaglaną albo ryż) mieszamy z łyżką oliwy, ½ łyżeczki curry (albo słodkiej papryki w proszku) i ew. posiekanymi listkami natki pietruszki/bazylii/szczypiorkiem, mieszamy całość. Tak przyrządzona kasza nie będzie sucha i bez smaku.
6
Przygotowujemy sos: wszystkie składniki (masło orzechowe, sok z cytryny, sos sojowy, wodę, czosnek, starty na tarce imbir, przyprawę curry) blendujemy na gładko. Sos można rozrzedzić dodając nieco więcej wody. Sos po pewnym czasie i po schłodzeniu w lodówce gęstnieje.
7
W miskach/lunchboxach wykładamy: kaszę bulgur, różyczki brokuła, a obok na szpinaku i paseczkach marchewki - podsmażone tofu oraz opcjonalnie - czerwoną kapustę. Całość polewamy sosem z masła orzechowego (ja sos posypałam szczyptą ostrej papryki). Danie możemy dodatkowo posypać sezamem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode