Makaron z kalafiorowym sosem (à la alfredo)
Propozycja dla wielbicieli makaronu. Sos bazujący na gotowanym kalafiorze i nerkowcach jest delikatny, „chmurkowaty” w konsystencji i rozpływa się w ustach.
Jeśli zaliczasz się do grona fanów makaronu, to znajdziesz tu furę przepisów: klasyczne spaghetti tofu bolognese, makaron z sosem szpinakowym i tofu, makaron z warzywami i kukurydzą, makaron z ciecierzycą, cukinią i papryką, lub taki zielony misz-masz. A także ekspresowe makarony z pesto ze szpinaku, lub z brokuła. Oraz ten ulubiony przez Was, topowy przepis Warzywizmu!
Jeśli natomiast szukasz innych przepisów na kalafiora, możesz z niego zrobić też: kalafiorową zupę z fasolą, pastę do chleba, makaron z kalafiorem w orzechowym sosie w azjatyckim stylu, upiec go w całości (a nie od dziś wiadomo, że niemal każde warzywo upieczone w piekarniku zmienia się w złoto), albo polać go kokosową zasmażką i podać do obiadu.
Składniki
- 700-750g makaronu (półtorej standardowej paczki makaronu)
- 1 średni kalafior (ok. 950g-1kg przed obraniem, 800g waga samych różyczek)
- 1 szklanka nerkowców (ok. 130g)
- ¼ szklanki płatków drożdżowych (5 łyżek)
- sok z 1 cytryny (ok. 5 łyżek)
- 3 ząbki czosnku
- ½-¾ szklanki mleka roślinnego albo (jak u mnie) łyżeczka tahini/masła orzechowego i ½-¾ szklanki wody albo po prostu woda
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 2 garści (ok. 50g) orzeszków piniowych albo orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju (opcjonalnie do obsmażenia liści kalafiora i kilku plastrów różyczek kalafiora do dekoracji)
Instrukcje
-
Kalafiora myjemy, a następnie twarde zewnętrzne liście odcinamy i wyrzucamy, a małe, delikatne listki tuż przy główce kalafiora opcjonalnie możemy opcjonalnie i podsmażyć na oleju do dekoracji (polecam). Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki.
-
W dużym garnku zagotowujemy wodę (ok. 3 litry). Jedną szklanką zagotowanej wody zalewamy umieszczone w miseczce nerkowce. Do pozostałej w garnku wody wrzucamy kalafiora i gotujemy ok. 15 minut albo do czasu zmięknięcia kalafiora - kalafior ma być miękki, taki żeby gładko wchodził w niego widelec, ale nie rozgotowany. Kilka różyczek kalafiora możemy odłożyć do przesmażenia razem z listkami do dekoracji dania.
-
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu (u mnie 8 minut).
-
Przygotowujemy dekorację dania. Na suchej patelni na średnim ogniu podprażamy przez 2-3 minuty orzeszki piniowe lub włoskie. Na tym etapie możemy też przesmażyć delikatne wewnętrzne listki kalafiora oraz pokrojone na plasterki odłożone różyczki kalafiora - na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy listki oraz plasterki kalafiora, smażymy przez kilka minut mieszając, do ich zarumienienia.
-
Ugotowanego kalafiora odcedzamy, a następnie umieszczamy w garnku lub w dużym pojemniku blendera. Dodajemy wymoczone w gorącej wodzie i odcedzone nerkowce, płatki drożdżowe, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól. Blendujemy (ja blenduję ręcznym blenderem) do uzyskania gęstej papki.
-
Dodajemy po trochu mleka roślinnego albo dodajemy łyżeczkę tahini/masła orzechowego i po trochu dolewamy wody (najpierw ⅓ szklanki, potem w razie potrzeby więcej) i blendujemy do uzyskania gładkiego, ‘chmurkowatego’ sosu.
-
Makaron mieszamy z sosem. Po wyłożeniu dania do talerzy wierzch dekorujemy przesmażonymi plasterkami różyczek i listkami kalafiora, posypujemy orzeszkami piniowymi/włoskimi. Danie możemy też posypać pieprzem. Smacznego!