Makaron z kalafiorowym sosem (à la alfredo)

Propozycja dla wielbicieli makaronu. Sos bazujący na gotowanym kalafiorze i nerkowcach jest delikatny, „chmurkowaty” w konsystencji i rozpływa się w ustach.

Jeśli zaliczasz się do grona fanów makaronu, to znajdziesz tu furę przepisów: klasyczne spaghetti tofu bolognese, makaron z sosem szpinakowym i tofu, makaron z warzywami i kukurydzą, makaron z ciecierzycą, cukinią i papryką, lub taki zielony misz-masz. A także ekspresowe makarony z pesto ze szpinaku, lub z brokuła. Oraz ten ulubiony przez Was, topowy przepis Warzywizmu!

Jeśli natomiast szukasz innych przepisów na kalafiora, możesz z niego zrobić też: kalafiorową zupę z fasolą, pastę do chleba, makaron z kalafiorem w orzechowym sosie w azjatyckim stylu, upiec go w całości (a nie od dziś wiadomo, że niemal każde warzywo upieczone w piekarniku zmienia się w złoto), albo polać go kokosową zasmażką i podać do obiadu.

 

Porcje 6
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 700-750g makaronu (półtorej standardowej paczki makaronu)
  • 1 średni kalafior (ok. 950g-1kg przed obraniem, 800g waga samych różyczek)
  • 1 szklanka nerkowców (ok. 130g)
  • ¼ szklanki płatków drożdżowych (5 łyżek)
  • sok z 1 cytryny (ok. 5 łyżek)
  • 3 ząbki czosnku
  • ½-¾ szklanki mleka roślinnego albo (jak u mnie) łyżeczka tahini/masła orzechowego i ½-¾ szklanki wody albo po prostu woda
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 garści (ok. 50g) orzeszków piniowych albo orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju (opcjonalnie do obsmażenia liści kalafiora i kilku plastrów różyczek kalafiora do dekoracji)

Instrukcje

  • Kalafiora myjemy, a następnie twarde zewnętrzne liście odcinamy i wyrzucamy, a małe, delikatne listki tuż przy główce kalafiora opcjonalnie możemy opcjonalnie i podsmażyć na oleju do dekoracji (polecam). Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki.
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę (ok. 3 litry). Jedną szklanką zagotowanej wody zalewamy umieszczone w miseczce nerkowce. Do pozostałej w garnku wody wrzucamy kalafiora i gotujemy ok. 15 minut albo do czasu zmięknięcia kalafiora - kalafior ma być miękki, taki żeby gładko wchodził w niego widelec, ale nie rozgotowany. Kilka różyczek kalafiora możemy odłożyć do przesmażenia razem z listkami do dekoracji dania.
  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu (u mnie 8 minut).
  • Przygotowujemy dekorację dania. Na suchej patelni na średnim ogniu podprażamy przez 2-3 minuty orzeszki piniowe lub włoskie. Na tym etapie możemy też przesmażyć delikatne wewnętrzne listki kalafiora oraz pokrojone na plasterki odłożone różyczki kalafiora - na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy listki oraz plasterki kalafiora, smażymy przez kilka minut mieszając, do ich zarumienienia.
  • Ugotowanego kalafiora odcedzamy, a następnie umieszczamy w garnku lub w dużym pojemniku blendera. Dodajemy wymoczone w gorącej wodzie i odcedzone nerkowce, płatki drożdżowe, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól. Blendujemy (ja blenduję ręcznym blenderem) do uzyskania gęstej papki.
  • Dodajemy po trochu mleka roślinnego albo dodajemy łyżeczkę tahini/masła orzechowego i po trochu dolewamy wody (najpierw ⅓ szklanki, potem w razie potrzeby więcej) i blendujemy do uzyskania gładkiego, ‘chmurkowatego’ sosu.
  • Makaron mieszamy z sosem. Po wyłożeniu dania do talerzy wierzch dekorujemy przesmażonymi plasterkami różyczek i listkami kalafiora, posypujemy orzeszkami piniowymi/włoskimi. Danie możemy też posypać pieprzem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close