Makaron w sosie dyniowo-pomidorowym

Kategorie specjalne

Prezentuję przepis na makaron-kokardki z sosem dyniowym, nieco przypominającym tofu-bolognese, bo z dodatkiem tofu i pomidorów. Jak zawsze u mnie – przyprawione od serca!

Jeśli szukasz innych pomysłów na dynię, skosztuj curry dyniowego, pasztetu dyniowo-fasolowego, masełka dyniowego, albo zaskakująco pysznej kaszy jaglanej z dynią i brukselką.

Porcje 6-7
Czas przygotowania 75 min

Składniki

  • 700-750g makaronu (u mnie kokardki)
  • 2 kostki tofu wędzonego/naturalnego LUB 300-400g czerwonej soczewicy (ok. ¾ standardowego półkilogramowego opakowania)
  • 1 niewielka dynia hokkaido (ok. 1kg)
  • ok. 1 kg pomidorów (u mnie 4 dość duże pomidory)
  • 1 większa cebula albo 2 małe
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu (kolendrę i kumin można zastąpić 2 łyżeczkami pieprzu ziołowego)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 5-6 łyżek płatków drożdżowych (można pominąć, albo można w zamian dać 3 łyżki tahini albo roślinnej śmietanki np. kokosowej)

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
  • Dynię kroimy na pół, łyżką wyciągamy gniazdo nasienne i je wyrzucamy. Dynię kroimy w plastry (bez obierania, skórka dyni hokkaido jest jadalna). Pomidory myjemy i kroimy w poprzek na pół. Cebulę kroimy na ćwiartki.
  • Na blaszkę wlewamy 2 łyżki oleju i wykładamy pokrojoną dynię, pomidory i cebulę. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-55 min, do miękkości dyni.
  • W międzyczasie: jeśli używamy tofu - kruszymy je drobno palcami, jeśli używamy soczewicy - gotujemy ją pilnując, żeby się nie rozgotowała. Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Upieczone pomidory, dynię, cebulę umieszczamy w garnku/naczyniu do blendowania, dodajemy 6 łyżek oliwy, sok z ½ cytryny, połowę płatków drożdżowych (resztą posypiemy danie przed podaniem) lub tahini/śmietankę i przyprawy: paprykę słodką, wędzoną, ew. ostrą, kolendrę, kumin (albo pieprz ziołowy), cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, sól. Blendujemy. Do sosu dodajemy ugotowaną czerwoną soczewicę albo pokruszone tofu i mieszamy.
  • Makaron podajemy z sosem (albo raczej sos z makaronem, bo sosu w tym przepisie wychodzi mnóstwo). Przed podaniem danie posypujemy posiekaną natką pietruszki i ew. płatkami drożdżowymi, które nadadzą głębszego, lekko serowego posmaku), danie można dodatkowo posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close