udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Curry dyniowe z soczewicą

Jesienią czekam na grudzień i nowy rok. A to oczekiwanie umila mi gotowanie. Przez całą jesień i zimę dynia to wyjątkowo wdzięczny obiekt kulinarny. Polecam Wam wykorzystać sezon na dynię i zrobić z niej np. „masełko” dyniowe, pasztet z dyni i fasoli, zupę, potrawkę z kaszą jaglaną czy sos do makaronu. Albo curry.

Lekko słodkie, kremowe, papkowate curry z dynią i czerwoną soczewicą. Ostrość pazura tego dania regulujemy ilością ostrej papryki lub chili. Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

300g ryżu
250g czerwonej soczewicy
900-1000g dyni hokkaido (1 malutka dyńka), ok. 700g dyni bez wydrążonego środka
1 cebula
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości dużego kciuka
2 ostre małe papryczki (można pominąć, a ostrość dania regulować ostrą papryką w proszku)
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (⅓ słoiczka)
5 łyżek oleju
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
⅓ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren gorczycy (można pominąć albo można dla lekkiej ostrości dać czubatą łyżeczkę musztardy)
½-1 łyżeczka ostrej papryki lub ⅓-⅔ łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
7-8 listków kaffiru ALBO 1 limonka (starta skórka limonki do sosu curry, a sok do skropienia dania przed podaniem)
⅓ natki pietruszki albo kolendry
1,5-2 szklanki wody

Instrukcje

1
Dynię myjemy, jeśli używamy hokkaido - nie obieramy, kroimy w cienkie plastry, a potem każdy plaster w kostkę wielkości ok. 0,5x1cm. Im mniejsze kawałki dyni, tym szybciej dynia zmięknie i szybciej ugotujemy danie.
2
Cebulę kroimy w kosteczkę. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki, powinno być po ok. 1 czubatej łyżce czosnku i imbiru. Jeśli używamy świeżych małych papryczek - siekamy je drobno.
3
Ryż gotujemy według instrukcji.
4
W dużej patelni (ja wykorzystałam patelnię do woka) rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Dodajemy starte imbir, czosnek, posiekaną ostrą papryczkę i przyprawy: kmin rzymski, kolendrę, kurkumę, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, ew. ziarna gorczycy (jeśli użyjesz musztardy - dodaj ją wtedy, kiedy mleczko kokosowe), ostrą paprykę/chili w proszku. Mieszamy całość.
5
Uzyskaną “pastę” curry zgarniamy na bok patelni, na środek dolewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną drobno dynię. Smażymy mieszając 5 minut.
6
Na patelnię do dyni dodajemy opłukaną pod bieżącą wodą czerwoną soczewicę i liście kaffiru (lub startej skórki limonki). Wlewamy 1,5 szklanki wody i jeśli jest taka możliwość - przykrywamy patelnię, a kiedy danie zacznie się gotować - zmniejszamy moc palnika (do czwórki lub piątki, tak aby się lekko gotowało). Gotujemy 10 minut.
7
Dodajemy mleczko kokosowe i koncentrat/przecier pomidorowy (i ew. musztardę). Kontynuujemy gotowanie na niewielkim gazie, aż do momentu uzyskania pożądanej miękkości dyni i soczewicy (ok. 15 minut).
8
Danie podajemy z ryżem, posypane natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode