udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kokardki w sosie z pieczonych pomidorów i dyni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

700-750g makaronu (u mnie kokardki)
2 kostki tofu wędzonego/naturalnego LUB 300-400g czerwonej soczewicy (ok. ¾ standardowego półkilogramowego opakowania)
1 niewielka dynia hokkaido (ok. 1kg)
ok. 1 kg pomidorów (u mnie 4 dość duże pomidory)
1 większa cebula albo 2 małe
3 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kuminu (kolendrę i kumin można zastąpić 2 łyżeczkami pieprzu ziołowego)
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
⅓ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
½ łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
5-6 łyżek płatków drożdżowych (można pominąć, albo można w zamian dać 3 łyżki tahini albo roślinnej śmietanki np. kokosowej)
⅓-½ natki pietruszki albo świeża bazylia

Instrukcje

1
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
2
Dynię kroimy na pół, łyżką wyciągamy gniazdo nasienne i je wyrzucamy. Dynię kroimy w plastry (bez obierania, skórka dyni hokkaido jest jadalna). Pomidory myjemy i kroimy w poprzek na pół. Cebulę kroimy na ćwiartki.
3
Na blaszkę wlewamy 2 łyżki oleju i wykładamy pokrojoną dynię, pomidory i cebulę. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-55 min, do miękkości dyni.
4
W międzyczasie: jeśli używamy tofu - kruszymy je drobno palcami, jeśli używamy soczewicy - gotujemy ją pilnując, żeby się nie rozgotowała. Makaron gotujemy według instrukcji.
5
Upieczone pomidory, dynię, cebulę umieszczamy w garnku/naczyniu do blendowania, dodajemy 6 łyżek oliwy, sok z ½ cytryny, połowę płatków drożdżowych (resztą posypiemy danie przed podaniem) lub tahini/śmietankę i przyprawy: paprykę słodką, wędzoną, ew. ostrą, kolendrę, kumin (albo pieprz ziołowy), cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, sól. Blendujemy. Do sosu dodajemy ugotowaną czerwoną soczewicę albo pokruszone tofu i mieszamy.
6
Makaron podajemy z sosem (albo raczej sos z makaronem, bo sosu w tym przepisie wychodzi mnóstwo). Przed podaniem danie posypujemy posiekaną natką pietruszki i ew. płatkami drożdżowymi, które nadadzą głębszego, lekko serowego posmaku), danie można dodatkowo posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode